Török Gábor: Orbán halálos sebet kaphat ebben a háborúban

Még soha nézett szembe ekkora fenyegetéssel. 

Török szerint Simicska és Orbán háborúja azért nehezen értelmezhető a kívülállók számára, mert 

"volt szerelmek, volt barátok, volt üzletfelek"

között folynak az "érzelmekkel leginkább átitatott" viták. 

A politológus úgy véli, a nagyvállalkozó és fia vehemens nyilatkozatai mögött nem csak indulati elemek, de jól átgondolt taktika is állhatnak:

"Amit most látunk, az szerintem pszichikai hadviselés is. (...)  Amikor Simicska elkezdte a trágárságcunamit, Hruscsov jutott az eszembe, amint verte az asztalt az ENSZ-ben. Annak is megvolt a funkciója: az ellenfél gondolja azt, hogy ez az ember elvesztette a kontrollt."

Török emlékeztet a Simicska Lajos körüli "legendára" - amelyet legjobb ismerői, jelenlegi ellenségei is elismernek, hogy hosszú távra gondolkodó ember. 

"Ha ezt elfogadjuk, akkor nehéz elképzelni, hogy Simicskát csak az érzelmei vezérlik, és nem stratégiában, tervben gondolkodik."

 - vélekedik a szakember. 

Ugyanakkor azt prognosztizálja, hogy Simicska minden felháborodása, vagy bosszúszomja ellenére nem fog egyből előállni mindennel, amivel árthat a kormánynak. 

"Simicska is tudja, hogy Orbán Viktor kivételes képességekkel és ma már páratlan erőforrásokkal rendelkező politikus, aki szinte minden helyzetet a maga javára tud fordítani, ezért ha ártani akar neki, azt akkor tudja hatásosan megtenni, ha már nincs idő kezelni a válságot."

Arra a felvetésre, hogy a nagyvállalkozó csak akkor tudná érdemben leleplezni a miniszterelnököt, ha önmagát is bemártja, Török sokat sejtetően így reagál:

"Simicska nem csak olyan dolgokról tudhat, amikben maga is részt vett. Ismerhet például személyes történeteket. (...) A politikai háttérvilágban sokan beszélnek különféle felvételekről, arról, hogy a szakítás nem váratlan, hanem előkészített esemény volt, és arról is, hogy Simicska mindig igyekezett különböző eszközökkel bebiztosítani magát. Mi történik, hogy ha van olyan felvétel, ami igazolja Simicska szavait? Mi történik, ha több ilyen is van, és úgy adagolja azokat, hogy vállalhatatlan helyzetbe hozza a kormányfőt?"

A politológus úgy látja, az sem véletlen, hogy közel egy évnyi találgatás, és kormányzati vádaskodás után Simicska Lajos és fia, Ádám éppen most foglaltak állást a Jobbik mellett. Török Gábor szerint a milliárdos 

tudatosan játszik arra, hogy Orbán úgy gondolja: a Jobbik minden megmozdulása mögött ő áll. Ez nem egy elszólás lehetett, ezzel is erőt akar mutatni.

Az interjú talán legerősebb felvetése az, hogy Török szerint a konfliktusnak talán az vethet véget, 

"ha Orbán már nincs a politika színpadán."

Úgy véli, ez volna a kormányfő számára az "egyetlen sérülésmentes megoldás." Ellenkező esetben

"a miniszterelnöknek arra kell készülnie, hogy komoly sebeket kaphat. Nem biztos, hogy politikai értelemben halálosat, de ez sem kizárt."

A politológus szerint lehetséges, hogy a Simicska Lajossal való szembefordulás Orbán életének egyik legnagyobb politikai hibája volt. 

"Minden pozitívum, amit a Fidesz ettől a rendszertől kapott, (...) Orbánhoz kapcsolódik, most a legnagyobb veszélyt is ő hozza."

 - mutat rá.

Török Gábor nem zárja ki azt sem, hogy a Orbán Viktor a közeljövőben belebukhat ebbe a konfliktusba: 

"Politikai értelemben ez a legnagyobb fenyegetés, ami eddig érte a miniszterelnököt. Ha csak egy része igaz annak, amit a háttérben terjesztenek a lehetséges fegyverekről, akkor Simicska okozhat meglepetéseket."