Továbbindultak a migránsok Körmendről

Megérkeztek az első illegális bevándorlók a körmendi ideiglenes gyűjtőpontra, de néhány óra múlva tovább is indultak Ausztria felé.

Bebes István elmondta: péntek kora hajnalban érkezett meg autóbuszokkal Körmendre az illegális migránsok első 80-90 fős csoportja, amelynek tagjai csak néhány órát pihentek, élelmet és vizet vettek magukhoz, majd gyalog indultak tovább Ausztria felé.

A határátlépéshez feltehetően a pinkamindszenti vagy a térség más kisebb határátkelőhelyét használják, a rendőrség figyelemmel kíséri és segíti újukat - közölte.

A polgármester elmondta: a képviselő-testület ülésén részt vettek a rendőrség és a menekültügyi hivatal illetékesei is, akiktől a képviselők tájékoztatást kaptak, ezután pedig megnézhették a sátrakat és a kiszolgáló létesítményeket.

Hangsúlyozta: az illegális migránsok láthatólag nem kívánnak huzamosabban Körmenden tartózkodni, ha arra lehetőségük van, akkor minél hamarabb igyekeznek továbbmenni Ausztria és a többi nyugati ország felé.

Szólt arról is, a rendőrség ígéretet tett arra, hogy megerősíti azt a kerítést, amely a Nap utca házai és a migrációs gyűjtőpontnak helyet adó rendészeti szakközépiskola között húzódik, illetve jobban felügyeli a biztonságot a szintén az intézménnyel határos városi temető sírkertjében.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának információi szerint jelenleg a migrációs gyűjtőponton nincsenek migránsok, a bevándorlók egy nagyobb csoportja már el is érte a pinkamindszenti határátkelőhelyet, ahol a karitatív szervezetek ételt osztanak nekik. A rendészeti szakközépiskolához is folyamatosan érkeznek a karitatív szervezetek, köztük a Katolikus Karitász kisteherautói, amelyeken élelmiszert, takarókat, tisztálkodási szereket visznek a helyszínre.

Nem akarunk bevándorlókat Körmenden! - áll a Jobbik Alfahírhez eljuttatott péntek reggeli rendkívüli közleményében.

„Ha fontos a családod biztonsága, nem akarsz balkáni állapotokat Körmenden, ha továbbra is egy nyugodt kisvárosban szeretnél élni és tenni is akarsz érte, valamint felháborít a városvezetés pimaszsága, akkor ma (szeptember 11. péntek) 18 órakor pártállástól függetlenül ott a helyed a Rendészeti Szakközépiskola mellett, az ÉDÁSZ-saroknál a tiltakozó megmozdulásunkon.”