Tranzitzóna helyett zéró toleranciát

A Jobbik szerint a valódi menekülteknek segíteni kell, a többiekkel szemben viszont zéró toleranciát hirdetni.

Szombat délelőtt sajtótájékoztató keretében nyitotta meg a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője, Pető György a Keleti pályaudvarnál kialakított úgynevezett tranzitzónát. A nemrég felújított aluljáróban a bevándorlók által önkéntesen igénybe vehető területen alapvető közegészségügyi és higiéniás szolgáltatásokat biztosítanak (vízvételi lehetőség, zuhany- és WC-használat), valamint helyet és infrastukturális segítséget nyújtanak a migránsokat segítő civil szervezeteknek. 
 
 
Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a fővárosban három helyszínen alakítanak ki tranzitzónákat, amelyek között ingyenes buszjárat fogja szállítani az illegális határárlépőket. A további két tranzitzóna a Nyugati pályaudvar és a Déli pályaudvar közelében lesz felállítva. A BKV két, forgalomban nem használt, de érvényes műszakival rendelkező csuklós buszt indít a pályaudvarok között, amelyeket piros, kék és zöld jelzésekkel fognak ellátni, ezzel segítve, hogy a megfelelő pályaudvarra eljutni szándékozó migránsok könnyebben megtalálják az utat (a pályaudvarok színkódját az önkéntesek fogják ismertetni a tranzitzónára betévedő bevándorlókkal). 
 

Zéró toleranciát!

A Keleti pályaudvaron kialakított tranzitállomás megnyitója után tartott sajtótájékoztatót Magvasi Adrián, a Jobbik önkormányzati képviselőjelöltje (13. kerület, 10. választókerület), valamint Z. Kárpát Dániel, a párt frakcióvezető-helyettese. Azt már Pető György is elismerte, hogy a tranzitzónákkal nem fogják tudni eltüntetni a bevándorlókat a közterületről, jelenleg csak tüneti kezelés zajlik. Erre a problémára hívta fel a figyelmet Magvasi is, aki elmondta, hogy már az ajánlásgyűjtés (az ajánlásait elsőként adta le a Jobbik jelöltje kedden reggel), valamint a személyes találkozók, standolások alkalmával is sokan panaszkodnak arról, hogy félnek a bevándorlóktól, féltik gyermekeiket, aggódnak az egészségügyi kockázatoktól. 
 
 
Fotó: Nagy Zsuzsanna, alfahir.hu
 
A forgalmas pályaudvaroknál nyitott tranzitzónák kapcsán elmondta, hogy ugyan várhatóan tüneti kezelésként segíteni fogják a migránsok mielőbbi elutazását, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a helyiek érdeke az, hogy lakott területen kívül, minél távolabb kerüljenek elhelyezésre ezek a zónák. Hozzátette, hogy a bevándorlás problémáját több szinten kell kezelni, ugyanakkor egy fővárosi kerület jelöltjeként a fővárosi lakosok érdekeit tartja szem előtt, az ő biztonságuk és nyugalmuk biztosítását.
 
 
Fotó: Nagy Zsuzsanna, alfahir.hu
 
Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az elmondottakhoz hozzáfűzte, hogy a bevándorlókat szállító buszokat jobb volna közvetlenül Ásotthalomhoz vezényelni, majd onnan egyenesen Ausztria felé buszoztatni azokat a migránsokat, akiknek a párt álláspontja szerint a pályaudvarok környékén semmi keresnivalójuk sincs. Hangsúlyozta, hogy zéró toleranciára van szükség, és ennek mentén lakott területen kívüli zárt menekülttáborokat kell létesíteni. Hozzátette, hogy minden valódi üldöztetés elől érkező politikai menekültnek segítséget nyújtanának, de integrálni, letelepíteni, bérlakáshoz juttatni nem akarják őket, ez utóbbira magyar embereknek van szüksége. Megdöbbentőnek nevezte ennek kapcsán a baloldali erők aktivitását, amely aktivitás ellenkező előjelű volt akkor, amikor a határon túli magyar testvéreink kettős állampolgárságáról kellett szavazni.  
 
A képviselő felidézte, hogy a napokban jártak Martonfán és azokon a további településeken, ahol a helyiek megkérdezése nélkül kívánnak menekültszállókat létesíteni, hogy helyben tapasztalják meg a viszonyokat. "Amíg a kormány látszólagos harcokat folytat, a lényegi helyzeten nem tudott változtatni, ugyanis az év első hónapjaiban 1000-1500 migráns jött át a határon naponta, ma úgyszintén 1000-1500 migráns jön át a határon naponta, a polgári lakosság viszont egyre erősebben kell, hogy kontaktusba kerüljön ezzel a jelenséggel" - mutatott rá.
 
Szerinte a helyzet megoldásához szükséges volna, hogy a kormány leszögezze végre, hogy a Dublin III. egyezményt a Jobbik követelésére tényleg hajlandó-e felbontani. "Egyetlen ide visszatoloncolt migránsra sincs szükségünk, hiszen ezek az emberek nem ide akartak jönni, és Magyarország nem tudja őket visszatoloncolni" - emelte ki.
 
Az Alfahíren napról napra nyomon lehet követni a regisztrált illegális bevándorlók számát a hírportálunk felső sarkában, amelyre kattintva olvashatóak is a legfrissebb cikkeink a bevándorlásról.