Szijjártó Péter: 2026-tól használható a trieszti kikötő magyar tulajdonú része

Szijjártó Péter: 2026-tól használható a trieszti kikötő magyar tulajdonú része

Létrejött a megállapodás, amelynek nyomán hamarosan megkezdődhetnek az előkészítő beruházások annak érdekében, hogy a magyar vállalatok 2026-tól már igénybe vehessék exporttevékenységükhöz a trieszti kikötő magyar tulajdonú részét – jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Rómában.

A tárcavezető a Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel folytatott egyeztetését követően arról számolt be, hogy a trieszti kikötőben felvásárolt területtel a kormány célja, hogy a magyar cégek minél gyorsabban és zökkenőmentesebben juthassanak tengeri kijárathoz, írja az MTI.

Közölte,

bemutatták a végrehajtani kívánt fejlesztési koncepciót, amelynek nyomán évi 2,5 millió tonna mozgatására, közúti és vasúti szállítások fogadására egyaránt alkalmas kikötőt hoznak létre.

Arról is beszámolt, hogy létrejött egy 45 millió eurós megállapodás, így hamarosan megkezdődhetnek az előkészítő beruházások, hogy 2026-tól a magyar vállalatok a kikötő magyar tulajdonú részét is igénybe vehessék exporttevékenységükhöz.

A közös fejlesztési programmal a két ország Triesztet Közép-Európa egyik legfontosabb kikötőjévé kívánja tenni – szögezte le. Szijjártó Péter Matteo Salvinit méltatta, mondván, „szerencsére vannak még Európában olyan, vezető pozícióban lévő politikusok, akik józan módon tudnak gondolkodni a migrációról”. Szijjártó azt mondta, „fontos, hogy az illegális migrációval szembeni hangok összeadódjanak, minél hangosabbak legyenek, hogy rákényszerítsük Brüsszelt arra, hogy végre fejezze be a migráció támogatását”.

A miniszter aláhúzta, hogy Magyarország kettős nyomás alatt áll: folyamatosan érkeznek a menekültek Ukrajna felől, eközben az illegális bevándorlók ostrom alatt tartják a déli határt, ahol idén már 255 ezer átlépési kísérletet akadályoztak meg a hatóságok. Emlékeztetett, hogy több mint 1500 embercsempésszel szemben zajlik eljárás, akik közül néhányan lőfegyverrel támadtak magyar rendőrökre.

Szijjártó Péter szerdán találkozik a gazdaságfejlesztési és az energiaügyi miniszterrel is, majd a Világélelmezési Program (WFP) vezetőjével, illetve az olasz űrügynökség elnökével, akivel egyetértési megállapodást írnak alá a békés célú űrtevékenységgel kapcsolatos együttműködésről.