A jelek szerint mégsem lesz Trócsányiból köztársasági elnök

A jelek szerint mégsem lesz Trócsányiból köztársasági elnök

Nem köztársasági elnök, hanem a Károli Gáspár Református Egyetem rektora lehet Trócsányi László, aki jelenleg a Fidesz-KDNP EP-képviselője. A volt igazságügyi miniszter ugyanakkor megtartaná európai parlamenti mandátumát - értesült a Magyar Narancs.

A Fidesz állítólag Trócsányi Lászlóból csinálna Áder Jánost

Várhatóan Trócsányi Lászlót, jelenlegi fideszes európai parlamenti (EP) képviselőt, korábbi igazságügyi minisztert jelölik a kormánypártok Áder János köztársasági elnök utódjául, akinek jövő májusban lejár ötéves megbízatása - értesült a Népszava. A portál információit fideszes politikusok is megerősítették. A Fidesz azt szeretné elérni, hogy Áder János utódját még a jelenlegi összetételű parlament válassza meg, a hivatalban lévő fideszes államfő mandátuma 2022.

Korábban hírt adtunk arról, hogy jó eséllyel őt jelölik a kormánypártok Áder János köztársasági elnök utódjául, akinek jövő májusban lejár (második) ötéves megbízatása. A Fidesz azt kívánja elérni, hogy az új államfő személyét még a jelenlegi összetételű parlament válassza meg. Most azonban úgy tűnik, a konkrét személyt illetően változott a terv.

Még a választások előtt kinevezheti államfőnek Trócsányi Lászlót a jelenlegi parlament

Minden bizonnyal Trócsányi László volt igazságügyi minisztert választja államfővé a Fidesz - tudta meg az EzaLényeg.hu Áder János második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le és az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra. A köztársasági elnököt a korábbi elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30, de legfeljebb 60 nappal kell megválasztani.

A lap információját több egyetemi forrás is megerősítette, és a Károli Egyetem rektorává február elsejével nevezik ki. Az egyetemet jelenleg Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes vezeti, vagyis nincs kinevezett elsőszámú vezetője a felsőoktatási intézménynek, ami a cikk szerint alátámasztja mindezt.

Némi zavart okoz azonban személyével kapcsolatban, hogy jelenleg a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) fenntartó és működtető alapítvány kuratóriumának tagja, amely nem jelent feltétlenül összeférhetetlenséget, de meglehetősen furcsa helyzetet teremthet a leendő rektor számára - jegyzik meg.

Magát Trócsányit is megkereste a Magyar Narancs ez ügyben, a politikus pedig nem cáfolta értesülésüket, mindössze annyit mondott: 

"tárgyalásban vagyunk".