Trump még a '12-es Obamát is megverte volna

Egy évtizede nem padlóztatták így meg a demokratákat.

A nyugati balos média egyetlen vigasza az utóbbi egy napban annak hangoztatása volt, hogy Hillary Clinton tulajdonképpen több szavazatot kapott, mint a republikánus Donald Trump, így tehát valójában ő nyert, csak hát ugye itt van ez az ósdi elektori választási rendszer (amivel semmi baj sem lenne, ha a demokrata jelöltnek kedvezett volna)...

Clinton veresége azonban komplexebb dolog annál, hogy igazságtalan az amerikai választási szisztéma.

A National Review (meglehetősen gondolatkísérleti hangvételű) elemzésében rámutat, hogy Trump még Barack Obama leköszönő elnök 2012-es eredményét is felülmúlta.

A Clinton-vereség fő okai

  • Clinton, bár jobban teljesített Floridában, mégis elbukta a hírhedt "hintaállamot".
  • Ugyan egyes területeken a republikánus szavazók száma elmaradt a várttól, az igazán kritikus "csatatér államokban" rekordokat döntött a részvételi arányuk.
  • A demokrata jelölt alulteljesített Ohio, Michigan, Iowa és Wisconsin államokban.

Az analízis a fontosabb államokra lebontva is taglalja a jelöltek eredményeit, ezek alapján pedig a következő végeredmény jön ki:

Donald Trump relatíve minimális előnnyel, de megelőzte volna Obamát az olyan kritikus államokban, mint Florida, Pennsylvania és Ohio, ezzel máris 67 elektort happolt volna el riválisától.

Mivel Trump azokban az államokban is tarolt, ahol a 2012-es republikánus kihívó, Mitt Romney győzött, az ingatlanmogul összesen 273 jelölőt szerzett volna, amivel kiütötte volna a nyeregből az újraválasztásért küzdő demokrata politikust.

Igaz, hogy lettek volna olyan államok, ahol Obama hajszál híján, de előzte volna Trumpot, ezekkel elektori szavazatok szempontjából semmire sem ment volna.

Az biztos, hogy összességében egy sokkal szorosabb végeredmény született volna - Obama 265, Trump 273 elektort zsebelt volna be -, de a demokraták nagy kedvence még így is elhasalt volna a megmérettetésen.

Ennek tükrében kijelenthető, hogy Trumpnak sikerült úgy elkalapálni a demokratákat, ahogy arra közel egy évtizede senki sem volt képes.

A lényeg pedig nem is a Demokrata Párt kudarcában keresendő, hanem abban, hogy az állandóan szidott, dolgozó, fehér középosztály végre küldött egy hatalmas "Fuck you!"-t az őt lelkileg és fizikailag is kizsákmányoló elitnek.

A legnagyobb bazdmeg - Trump lenyomta Hollywoodot és Manhattant

Na, jó most egy kicsit elbizonytalanodtam. Talán egy ideig mégsem kellene megszüntetni a letelepedési kötvényeket. A következő hetekben Mahnattanban és Beverly Hillsben akár háromszoros áron is el lehetne adni a belépőket az uniós Wonderlandbe, ahol nincs populizmus, rasszizmus, kirekesztés, armageddon és Donald Trump.