Trump találkozik a mexikói elnökkel

Vajon most is lesz hitlerezés vagy mussolinizés?

A hír kedden este robbant: a The Washington Post jelentette, hogy Trump szerdán találkozóra készül Enrique Pena Nietóval.

Ám az értesülésről egy ideig csak feltételezésként esett szó. Az északnyugati Washington államban kampányoló Trump azonban este Twitter-üzenetben erősítette meg, hogy meghívást kapott Nietótól, s elfogadta azt.

A találkozó tényét a mexikói elnöki hivatal is megerősítette, hozzátéve, hogy Nieto mindkét amerikai elnökjelöltet - Trumpot és Hillary Clintont - is meghívta.

A demokrata pártiak elnökjelöltje azonban eddig nem reagált nyilvánosan a meghívásra.

Trump a szerdai találkozó után Arizonában tart beszédet, amelyben felvázolja terveit arról, hogy elnökké választása esetén hogyan oldaná meg az illegális bevándorlás okozta gondokat, illetve küldené haza az országban élő 11 millió illegális bevándorlót.

A találkozónak már a tényét is rendkívüli jelentőségűnek értékelik az első amerikai kommentárok, hiszen az elmúlt hónapokban Trump és Nieto rendszeresen sértegette egymást.

Trump folyamatosan azt hangoztatja, hogy falat épít az amerikai-mexikói határon, és a költségeket a mexikói kormánnyal fizetteti meg.

A mexikói elnök sem maradt adós: ő egyik interjújában még a tavasszal Mussolinihez és Hitlerhez hasonlította a republikánus elnökjelöltet.

Így nem is csoda, hogy a republikánus jelölt hetek óta vacillált, elfogadja-e a meghívást, ám végül beadta a derekát.

A Politico című lap emlékeztet arra: ezek a vizitek az elnökjelölteknek hozhatnak jót és rosszat egyaránt.

Amikor például Barack Obama 2012-ben a berlini Brandenburgi kapunál beszédet mondott, ez megerősítette államférfiúi imázsát az amerikai választók körében, míg Mitt Romney-nak, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltjének az Európában tett látogatását rengeteg tévedése és kínos elszólása tette emlékezetessé.