A politikai nyomásgyakorlás elsöpörte az AfD támogatásával megválasztott türingiai kormányfőt

A politikai nyomásgyakorlás elsöpörte az AfD támogatásával megválasztott türingiai kormányfőt

A parlament feloszlatása következhet, és új választásokat írhatnak ki a németországi tartományban.

A politikai felháborodás gyorsan legyőzte a németországi Türingia tartomány új miniszterelnökét, aki megválasztása után egy nappal bejelentette a távozását, továbbá a parlament feloszlatását és új választás kiírását javasolta.

Az MTI szerint Thomas Kemmerich, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa csütörtöki erfurti tájékoztatóján közölte:

pártja tartományi törvényhozási frakciója kezdeményezi a testület feloszlatását, hogy „lemossák” a miniszterelnöki tisztség intézményéről azt a „szégyenfoltot”, amely annak révén keletkezett, hogy a szélsőjobboldalinak tartott Alternatíva Németországnak (AfD) támogatásával választották meg a pozícióra.

Hozzátette: ez a kezdeményezés elkerülhetetlenül azzal jár, hogy távozik a tisztségből, illetve új választást tartanak a tartományban. Kemmerich szerint az AfD „egy aljas trükkel megpróbált kárt tenni a demokráciában”, a liberálisok pedig elhárítják ezt a próbálkozást.

Merkel és a CSU is új választást sürgetett

Thomas Kemmerich az erfurti Landtagban szerdán tartott miniszterelnök-választás harmadik fordulójában szerezte meg a tisztséget. Az AfD-s képviselők ebben a fordulóban kihátráltak saját jelöltjük mögül, és valamennyien az FDP-s indulóra szavaztak, aki így egy vokssal megelőzte a Baloldal jelöltjét. A német és az egész európai közvélemény felkapta erre a fejét, és éles támadásokat intézte Kemmerich, illetve az FDP ellen.

A Dél-Afrikában tartózkodó Angela Merkel német kancellár csütörtöki sajtótájékoztatóján megbocsáthatatlannak nevezte, hogy pártjának, a CDU-nak a politikusai együtt szavaztak az AfD politikusaival. Merkel szerint a türingiai választás  szörnyű nap volt a demokrácia számára,

„ez az eset menthetetlen, és a szavazás eredményét érvényteleníteni kellene”.

A CDU és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetői szerdán szintén előrehozott választást sürgettek.

Szerda este tüntetéseket tartottak számos türingiai városban és a tartományon kívül is több nagyvárosban, köztük Münchenben, Hamburgban és Lipcsében, bírálva a CDU-t és az FDP-t, amiért politikusaik együtt szavaztak az AfD képviselőivel.

Türingiában a Baloldal-SPD-Zöldek alkotta koalíció ötévi kormányzás után veszítette el a többségét tavaly októberben. A 16 német tartomány között Türingia volt az egyetlen, amelyben a Baloldal vezetésével működött kormány.