Tuzson Bence felségterületén saját magát hozza helyzetbe a fideszes fejlesztési tanácsnok?

Ki állhat állhat a több mint húszmillió forintot bezsebelő cég mögött.

Bíró Zoltán, a fóti önkormányzat fideszes képviselője, 2016 eleje óta pedig a település fejlesztési tanácsnoka. Úgy tudjuk, ezt a feladatát igen komolyan veszi, minden helyi fejlesztési, beruházási projektet személyesen koordinál, nem is nagyon kerülhet olyan előterjesztés a képviselő-testület elé, amelyet ne látott volna el előzetesen kézjegyével.

A meghívottak

Fóton a közbeszerzési és ajánlattételi eljárások meghívásos rendszerben zajlanak (kivéve abban az esetben, ha a hatályos törvények mást írnak elő). Ezen előterjesztések többségében külön mellékletben jelölik meg a meghívásra javasolt gazdasági szereplők körét. A 2015-ös év közepe óta több mint húsz Fót Város Önkormányzata által kiírt ajánlattételi felhíváson vett részt, és ezeken több mint 20 millió forintot nyert el egy bizonyos Techno-Qualitas Épitőipari Kft.

Az Opten nyilvános adatai szerint a Kft. ügyvezető-tulajdonosa Hargitai Szabolcs, a cégnek 19 alkalmazottja van, székhelye pedig a XIX. kerületi Karton utca 8. szám alatt található.

Csakhogy a Karton utca 8. alatt van a Techno-Karp Építőipari Kft. telephelye is (székhelye a szomszédban található - Karton u. 6.), ennek a vállalkozásnak is az egyik ügyvezető-tulajdonosa Hargitai, ám a többségi tulajdonos Bíró Zoltán önkormányzati képviselő (itt már csak 3 alkalmazottról ír az Opten).

Ennél is különösebb átfedéseket tapasztalhatunk, ha a cégek elérhetőségeit vizsgáljuk. Ugyanis közös domain cím alatt fut a két cég levelezési rendszere.

Mindez akkor szúr igazán szemet, ha az ajánlattételi felhívásokra benyújtott előterjesztésekben a Techno-Qualitas a Techno-Karp email címét adja meg elérhetőségként.

Így nem elképzelhetetlen, hogy valójában Bíró Zoltán állhat a több mint húszmillió forintot bezsebelő cég mögött.

A Mötv 49. paragrafusának 1. bekezdése szerint

„a képviselő-testület döntéshozatalából kizárható az, akit vagy akinek a közeli hozzátartozóját az ügy személyesen érinti”,

az önkormányzati képviselő pedig köteles bejelenteni a személyes érintettséget. (A kizárásról az érintett önkormányzati képviselő kezdeményezésére vagy bármely önkormányzati képviselő javaslatára a képviselő-testület dönt).

Azonban úgy tudjuk, hogy Bíró Zoltán eddig még nem jelezte érintettségét a meghívásos ajánlattételi felhívások esetében. Ezzel pedig a vonatkozó törvény szerint mulasztást követett el, aminek jogkövetkezményeit pedig az önkormányzat működési szabályzata határozza meg.

Kettős beszéd

Tuzson Bence úgy kampányolt Fóton a kvótareferendumon való részvétel és nem szavazat mellett, hogy közben a kormány a településre szállítja a magukat fiatalkorúnak állító migránsokat. Helyi népszavazás lehet az ügyből.

Információink szerint az ügy még a héten a fóti képviselő-testület elé kerül.

Nem ismeretlen

A több mint tíz vállalkozással rendelkező Bíró Zoltánt a helyiek Tuzson Bence emberének tartják, a fideszes politikus legutóbb júliusban került azzal a hírekbe, hogy az egyik cége ügyében nyomozást indított az ügyészség.