Tűzszerészek haltak meg egy robbanásban a Hortobágyon

Földből kiásott bombákat hatástalanítottak.

Nagy Andrea elmondta: az elsődleges adatok szerint egy második világháborús bomba robbanhatott fel, Nádudvar közelében. A helyszíni szemle tűzszerész szakértők, ügyészek bevonásával tart. Az ügyészségi szóvivő azt mondta: a rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteteket. Az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr főkapitányság lesz az illetékes.

 A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése őszinte részvétét fejezi ki a mai balesetben elhunyt katonák hozzátartozóinak. Mint közleményükben írják a mai napon kora délután, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományába tartozó tűzszerészek mentesítési feladatokat láttak el. A robbanás következtében a négy életét vesztett tűzszerész katonán kívül egy súlyosan megsérült, őt a MH Egészségügyi Központba szállították. A hozzátartozók kiértesítése megtörtént. A honvéd vezérkar főnök elrendelte az eset azonnali kivizsgálását, aki jelenleg a helyszínen tartózkodik. A honvéd vezérkar főnök visszaérkezésekor sajtótájékoztatót tart.

A Fidesz és a Jobbik is őszinte részvétét fejezte ki a kötelességük teljesítése közben elhunyt tűzszerészek hozzátartozói felé. A legnagyobb ellenzéki párt azt írta, hogy "Osztozunk a család, a barátok és a kollégák fájdalmában."

Így néz ki az egykor katonai célokat szolgáló terület madártávlatból:

A park honlapján olvasható tájékoztató szerint a mentesítésre kijelölt területen 1,5 méter mélyre ásnak le, az ezt követő biztonsági zónában már csak 1 méterre, míg a védőzónában 0,5 méter mélységig vizsgálódnak a szakemberek, miközben műszeres átvizsgálást is végeznek.

Mivel a park a Világörökség részét képzi, a most érintett, bombákkal szabdalt terület is Natura 2000 védelem alatt áll. Ezért is volt fontos, hogy a területet rendbe hozzák: már több alkalommal végeztek kisebb-nagyobb kármentesítési munkákat, de azok leginkább a felszíni hulladékok és lőszermaradványok begyűjtését jelentették. Ezt követte a teljes kármentesítés és tájképi rehabilitáció, ami ahhoz szükséges, hogy a területet használni tudja a nemzeti park.

A munkálatokat 2018. májusi határidővel végzik, a teljes felújítást követően a nemzeti park legelőként kívánja haszonsítani a területet.