Úgy hallgatott a kormány a tegnap idetelepült kínai bankról, mintha az titok lenne

Úgy hallgatott a kormány a tegnap idetelepült kínai bankról, mintha az titok lenne

Nem zörög a haraszt, tartja a mondás. Pedig most akár zöröghetne is, hiszen tegnap este derült ki, hogy fióktelepet nyitott Magyarországon a China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB), amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete. Ennek ellenére a szokatlan időpontban megtartott ma kora délelőtti kormányinfón erről egy szó sem esett - igaz, kérdést sem kapott erről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

A Kínai Építési Bank magyarországi megjelenésének az időzítése azonban felvethet további kérdéseket. Többek között szintén a héten derült ki, hogy az orosz "kémbank", a Nemzetközi Beruházási Bank épp a héten jelentette be, hogy már nincs miért hazánkban maradnia, illetve szintén a napokban jelentette be

a kínai és az orosz katonai vezetés Moszkvában az új világrendet megalapozó együttműködésüket.

Egyébként Tien Kuo-li, a CCB elnöke tegnap kiemelte: Kína és Magyarország közötti barátság hosszú múltra tekint vissza, szilárd és mély. Várakozásuk szerint a pénzintézet hozzájárulhat a kínai-magyar gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok további bővüléséhez. Míg Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt hangsúlyozta: a kínai-magyar kapcsolatokat elsősorban a béke és a kölcsönös tisztelet határozza meg.

Felidézte, 2010-hez képest már másfélszer több, mintegy 18 ezer kínai állampolgár él békében Magyarországon, ami a bizalom megerősítésének jele. Arról is beszélt a magyar miniszter, hogy Kína hosszú ideig lesz meghatározó szereplője a világgazdaságnak, a járvány okozta válság után gyorsan helyreállította a gazdasági növekedését, az idei növekedés 6,4 százalék lehet. Ez is azt jelenti, hogy Kína marad a világgazdaság egyik fő húzóereje.

Amúgy a Telex ma arról írt, hogy információik szerint a kormányzat Vodafone-üzletét kínai bankoktól felvett hitelből fedezik.

Címlapkép: Vang Jen-jün, a China Construction Bank Hungary egyik vezetője, Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Tien Kuo-li, a CCB elnöke, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Jang Csao, a magyarországi Kínai Nagykövetség ügyvivője és Patai Mihály, az MNB alelnöke (b-j) a China Construction Bank (CCB) magyarországi fióktelepének ünnepélyes megnyitóján a Pesti Vigadóban 2023. április 19-én. - MTI/Koszticsák Szilárd