Úgy lekötözték az idős beteget, hogy szinte kiszáradt a várpalotai kórházban

Úgy lekötözték az idős beteget, hogy szinte kiszáradt a várpalotai kórházban

Mindezen felül az ügyeletes orvost még telefonon sem tudták elérni a bent fekvő férfi hozzátartozói. Az ellátásért viszont 440 ezer forintot fizet havonta.

A kórházi ágyhoz kötözték a beteg idős férfit, aki csaknem kiszáradt, az ügyeletes orvost pedig még telefonon sem tudták elérni a Várpalotai Szent Donát Kórházban – derül ki az idős úr családjának panaszaiból.

A nem állami egészségügy megdöbbentő esetéről az RTL Híradó számolt be, nekik az ápolók azt mondták, azért kötözték meg az idős férfit, mert távozni akart a kórházból.

Ám a menye ezt egy kínzókamrának nevezte, mint mondta, „a papa fel se tudta emelni a kezét, nemhogy elment volna valahova”.

A beteg családjának kérésére eloldozták a kezét, de addigra már nagyon kiszáradt, miközben magatehetetlenül feküdt.

Hozzátartozója szerint a látogatási idő alatt, délután 2-től 5-ig nem érték el az ügyeletes orvost, aki a nővérek szerint nem is volt a magánkórházban. Végül este 8-kor közölték velük telefonon, hogy már látta orvos a rokonukat. Arra azonban nem kaptak magyarázatot, hogy ez miért csak akkor történt meg.

Az ellátásért a beteg 440 ezer forintot fizet havonta.

A várpalotai kórház ígérete szerint „emelt szintű ápolást biztosítanak állandó szakorvosi felügyelettel, kiváló szakszemélyzettel”. Jelenleg 300 beteg van az egészségügyi intézményben.

Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász az előállt helyzet kapcsán úgy értékelt: „ha egy egészségügyi intézmény azt hirdeti magáról, hogy olyan magas szintű, hogy folyamatosan orvosi felügyeletet biztosít, akkor azt biztosítsa is”. A szakértő elmondta, a hozzátartozók emiatt panaszt is tehetnek. Azt is tisztába tette, egy beteg lekötözése lehet ugyan jogszerű, de azt szigorúan dokumentálni kell.

(Címlapkép: A várpalotai Szent Donát Kórház - Facebook)