„Új korszakot” hangoztat a Putyinnal levelező Kim Dzsongun

„Új korszakot” hangoztat a Putyinnal levelező Kim Dzsongun

A szorosabb együttműködés kapcsán írt egymásnak levelet Oroszország és Észak-Korea feje.

Levelet írt egymásnak Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök - számolt be a KCNA észak-koreai hírügynökség nyomán az MTI kedden. Az orosz és az észak-koreai vezető ígéretet tett arra, hogy fejlesztik a két ország közötti együttműködést, amelyet Kim hosszú távú, stratégiai kapcsolatnak nevezett.

A levélváltás Korea japán gyarmati uralom alóli felszabadulásának 78. évfordulóján történt, mely Dél-Koreában is nemzeti ünnepnek számít. A Putyinnak írt levelében Kim azt állította, hogy a két ország barátsága a második világháborúban, a Japán felett aratott győzelem során kovácsolódott össze.

„Országaink teljes mértékben bizonyítják legyőzhetetlenségüket és erejüket az imperialisták önkényes uralmának szétzúzásáért folytatott harcban” - vélte Kim.

„Szilárd meggyőződésem, hogy országaink között a barátság és a szolidaritás egy hosszú távú, stratégiai kapcsolattá fog fejlődni, amely megfelel az új korszak igényeinek”

- jelentette ki az észak-koreai vezető.

„Ez a két ország mindig győztesen, erősen és határozottan emelkedik fel, egymást támogatva és együttműködve a közös célok és ügyek megvalósításában” - szögezte le vélekedését Kim.

Putyin pedig az észak-koreai vezetőnek küldött levelében arra is ígéretet tett, hogy megerősítik a kétoldalú kapcsolatokat országaik között.

„Biztos vagyok benne, hogy minden területen erősíteni fogjuk a kétoldalú együttműködést a két nép jóléte, a szilárd együttműködés, a Koreai-félsziget és az egész világ stabilitása és biztonsága érdekében”

- írta Putyin Kimnek a KCNA szerint.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Észak-Koreát, hogy fegyvereket biztosít Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, Phenjan és Moszkva tagadja a vádakat.

Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető távozik tárgyalásuk helyszínéről a vlagyivosztoki Russzkij szigeten lévő Távol-keleti Szövetségi Egyetemen 2019. április 25-én. MTI/EPA/Alekszej Nyikolszkij