Újabb hat megölt túsz holttestét szállította haza az izraeli hadsereg

Újabb hat megölt túsz holttestét szállította haza az izraeli hadsereg

Benjámin Netanjahu a történtek után lemondta vasárnap reggeli programját, egy jeruzsálemi általános iskola meglátogatását a tanévkezdés alkalmából. Közben Joe Biden szerint közel a megállapodás a gázai tűzszünetről.

Az izraeli hadsereg újabb hat, a fogságban megölt izraeli túsz holttestét találta meg és szállította szombat éjjel Izraelbe - jelentette egy katonai szóvivő.

Uri Danino, Alex Lubanov, Almog Szaroszi, Hirsch Goldberg-Polin, Karmel Gat és Eden Jerusalmi holttestét egy alagútban találták meg Rafahban. Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője bejelentette,

a hat túszt a Hamász "brutálisan meggyilkolta" nem sokkal a csapatok érkezése előtt, egy-két nappal ezelőtt.

Az MTI azt írja, Benjámin Netanjahu miniszterelnök a történtek után lemondta vasárnap reggeli programját, egy jeruzsálemi általános iskola meglátogatását a tanévkezdés alkalmából.

A hat halott közül hármat, a két nőt, Karmel Gatot és Eden Jerusalmit, valamint a sebesült Hirsch Goldberg-Polint már a túszalku első szakaszában szabadon kellett volna engedni. A július elején átadott listákon szerepeltek.

"Darabokra tört az egész nép szíve" - írta közleményében Jichák Hercog államelnök. "Izrael nevében szívembe fogadtam családjaikat, és bocsánatot kérek. Bocsánat, amiért nem tudták épségben hazavinni szeretteiket" - tette hozzá.

Jaír Lapid, az ellenzéki centrista Van jövő párt és a parlamenti ellenzék elnöke az X közösségi portálon azt írta: "politikai érdekeket követnek ahelyett, hogy alkut kötnének, ahelyett, hogy életeket mentenének, a túszokat temetik. Netanjahu mindent megtesz azért, hogy hatalmon maradjon, ahelyett, hogy azért tenne meg mindent, hogy hazahozza őket".

Túszalku aláírására szólította fel Netanjahut az elhurcoltak családjainak főhadiszállása

Az elhurcoltak családjainak főhadiszállása felszólította a miniszterelnököt a túszalku aláírására. "Az elraboltak visszaküldéséről szóló megállapodás már több mint két hónapja a tárgyalóasztalon van. Ha nem torpedóznák meg, nem hoznának fel kifogásokat és média-blöfföket, valószínűleg életben lennének az elraboltak, akiknek a haláláról reggel értesültünk" - írták.

Az újabb hat meggyilkolt túsz után jelenleg az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadásában elrabolt kétszázötvenegy túsz közül kilencvenhét található a Gázai övezetben, akik közül legalább harminchárman már halottak.

Közben Joe Biden szerint közel a megállapodás a gázai tűzszünetről

Joe Biden szerint közel van a megállapodás a gázai tűzszünetről - az elnök erről szombaton beszélt egy magánprogram után a Delaware állambeli Rehoboth Beach-en, ahol szabadságát tölti.

Az elnök újságírók kérdésére ismét a háború végének szükségességéről beszélt, és óvott a korai következtetések levonásától az izraeli hadsereg által a Gázai övezetben talált holttestek személyazonosságát illetően. Megállapította, hogy sok a bizonytalanság az ügyben, és azt mondta, a nyilvános információval meg kell várni, amíg a családokat értesítik.

Az izraeli hadsereg feltételezése szerint elképzelhető, hogy a Hamász által tavaly október 7-én eljurcolt túszok holttesteire bukkantak.

"Úgy hiszem, hogy a küszöbén vagyunk a megállapodásnak" - fogalmazott Joe Biden a katari-egyiptomi-amerikai közvetítéssel zajló tűzszüneti tárgyalásokra vonatkozó kérdésre, és megjegyezte: "itt az idő, hogy a háború véget érjen".

(Címlapkép: A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok családtagjai hozzátartozóik azonnali elengedését követelik szeretteik fényképét Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciája előtt elhelyezve 2024. augusztus 30-án. MTI/EPA/Abir Szultan)