Újabb bilikék buszok "sárgulnak" be?

Lehetséges, hogy újabb, eddig a fővárosban közlekedő buszt szerveznek ki, és helyeznek át az agglomerációba.

Mint ismert, az Omnibusz szakblog szúrta ki a négy, korábban a fővárosban közlekedő "bilikék" busz besárgulását, vagyis azt, hogy a Volánbusz - amely mint alvállalkozó, eddig a BKK megrendelésére a fővárosban közlekedtette azokat - kiszervezte azokat az érdi helyközi közlekedésbe.
 
A Volvo 7900-as buszok kiszervezése szinte azonnal számos kérdést felvetett, így például, hogy a sárga társaság vajon az összessen 167 (vagyis márcsak 163) darabos bilikék flottát átfesti és átcsoportosítja - legalábbis egy részét - az elővárosi közlekedésbe. Ez amellett, hogy óriási költséggel járna, felveti azt a kérdést is, hogy azzal, hogy a főváros levette a kezét az elővárosi közlekedésről, vajon változik-e a menetrend, vagy épp a tarifa. 
 
Elvileg nem, hiszen a fővárosnak (vagyis a BKK-nak) bőven marad beleszólása mindkettőbe, igen ám, de már maga a buszok átfestése sem bztos, hogy teljesen jogszerű, sőt a VEKE szerint egyenesen hűtlen kezelésnek minősül.
 
Az Index kérdésére a múlt héten a Volánbusz azt válaszolta, "jelenleg 4 darab autóbusz került sárgításra, mai ismereteink szerint további buszok sárgítását nem tervezzük."

Négy + tizenöt

Igen ám, de egy hétfő délelőtti érdi sajtótájékoztatón kiderült, "az első négy akadálymentes Volvo típusú buszt hamarosan további 15 követ".
 
Bár a megfogalmazás nem egyértelmű, előfordulhat, hogy az érdi igazgatóság ugyanúgy a fővárosi flottából kapja majd a 15 buszt, mint az első négyet. Első látásra apróságnak tűnhet a kérdés, ugyanakkor a következő évek egyik legnagyobb vitaforrása lehet a fideszes kormányzat és a fideszes vezetésű főváros kooprodukciójában szétkutyult elővárosi közlekedés. 

60 új busz az elővárosi közlekedésnek

Társaságunk december hónap folyamán 60 darab autóbuszt állít forgalomba, melyek elsősorban Budapest elővárosában, többek között Érd térségében fognak közlekedni. Valamennyi autóbusz alacsony-belépésű, klimatizált, környezetbarát jármű. Ezen járművek mellett állt forgalomba a hét végén a 4 darab, korábban az agglomerációs közlekedésben foglalkoztatott autóbusz.

Ezúton is hangsúlyozni szeretnénk, hogy a VOLÁNBUSZ az ex-BKK-s agglomerációs vonalakon közlekedő járművek színében, összetételében, menetrendjében, utastájékoztatásában, tarifájában, forgalomirányításában, nem tervez változásokat.