Újabb jobbikos támadás a földvásárló strómanok ellen

A legnagyobb ellenzéki párt ismét szembesíti a Fideszt korábbi ígéreteivel, és földpolitikájával.

A földvásárlások mindig szolgáltatnak friss botrányokkal, újabb visszásságokkal, amelyek azonban, még ha az erkölcsnek, és a közjónak nem is, de a Fidesz által megalkotott jogi környezetnek tökéletesen megfelelnek.

Nagy Sándor felesége

Nagy Sándor amúgy eleve egy titokzatos figura, ugyanis kívülről érthetetlen módon távozott a Paks II. Zrt. éléről. Ő írta alá az összes szerződést az orosz féllel a nukleáris kapacitásbővítésről, ezért is furcsállta a szakma, hogy nem várta meg, hogy a munkája gyümölcse beérjen, ehelyett egyszercsak lemondott, és inkább Londonba költözött a feleségével.

Azonban Nagyné Baracsi Éva, Nagy Sándor hitvese, civilben paksi óvónő, mindezek ellenére vásárolt a Tolna megyei Gerjen határában egy több mint 210 hektáros földterületet 500 millió forintért (érdekes, a kikiáltási ár 400 millió volt, tehát mások is pályázhattak a földterületre).

Mielőtt aggódnánk a házaspár boldogsága miatt, nyugodjunk meg, az asszony nem költözött el a férjétől, pusztán csak néha szokott hazalátogatni az angol fővárosból...

A mátrix

A kérges tenyerű óvónő kihasználta a Fidesz által megalkotott rendszert, egyben megcáfolta a nagyobbik kormánypárt korábbi ígéreteit is, melyek szerint földet csak helyben élő földművesek fognak vásárolni

- szögezte le Magyar Zoltán.

A honatya emlékeztetett arra is, hogy a két fideszes politikus, Győrffy Balázs (aki ugye a földvásárlás egyik szellemi atyja), valamint Simonka György viszont strómanok (a sofőrjeik) által jutottak több százmilliós földekhez.

A legerősebb ellenzéki párt politikusa felelevenítette, hogy külföldi cégek alkalmazottjai, traktorosok, ügyvédek is jó néhány esetben vásároltak földeket, amely a fideszes jogszabályalkotás miatt szintén nem ütközik törvénybe.

Ez a tény annak tudatában veszélyes, hogy a strómanok a földeket ezután - a hatályos földforgalmi törvény alapján - bérbe adhatják a cégüknek, így ez a terület egyszerűen elvész. Be sem kell ezt jelenteni, és nem számít be a 1200 hektáros birtokmaximumba sem. Így jönnek létre a több tízezer hektáros birtokok, s kerül az ország termőterülete néhány száz érdekeltség kezébe - ahogy arra többször is figyelmeztetett Ángyán József.

Emlékeztető

S ha már szóba került a korábbi államtitkár; a Jobbik ismételten benyújtja azt a két törvénymódosítót, amely még szerepelt a földforgalmi törvény eredeti vitairatában is. Magyar Zoltánék bevezetnék a települési (egy érdekkör egy település határában maximum a földek egynegyedét vásárolhatja meg), illetőleg a családon belüli összeszámíthatóságot, azaz ne vásárolhasson 300-300 hektárt a Mészáros ugyanabban a családban az anya, apa, és a lurkók.

Ahogy az ma már világos, egyik Ángyán-féle korlát sem került a földforgalmi törvénybe az ellenérdekelt lobbierő miatt - így a Jobbik most egy újabb próbát tesz.

"A mai nappal azonban egy másik önálló törvénymódosítást is benyújtunk, amiben pedig lehetőséget kívánunk biztosítani a hatóságoknak, hogy azok könnyebben tudják a strómanok jelenlétét vizsgálni földvásárlások során"

- ismertette Magyar Zoltán a nemzeti ellenzék terveit.

Addig is, éljenek a milliomos kérges tenyerű óvónők!