Klímaválság és nemtörődömség - petíciót indítottak a csapadékvíz-elvezetésért

Klímaválság és nemtörődömség - petíciót indítottak a csapadékvíz-elvezetésért
A velünk létező és súlyosbodó klímaválság képes lesz felülírni a döntéshozói felelőtlenséget?

Nagyjából ez az a kérdés, amit minden település közösségének fel kell tennie. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó is nagymértékben kitett a szélsőséges csapadékeloszlás hatásainak, és az aszályos időszakok után hirtelen érkező nagy mennyiségű esővizet a település csatorna/csapadékvíz-elvezetési rendszere képtelen elvezetni. Ennek egyik oka a rendszer elavultsága, a másik pedig a hordalékok okán kialakult alacsony áteresztőképesség.

Közösségi kérésre a Jobbik helyi szervezete petícióba kezdett annak érdekében, hogy a város kormánypárti vezetése kezdjen bele a probléma elhárításába, ugyanis sürget az idő, hiszen nemcsak a lakosság számára okoz kellemetlenséget a felgyülemlett csapadékvíz, de károkat okoz az útfelületekben is. 

Érdekes, de a karbantarás elmaradására már szeptemberben is felhívta a figyelmet Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik országos alelnöke, aki akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyiek hónapok óta futják a hivatali köröket, egyelőre eredménytelenül.

"Az elvezető árok beiszaposodott, szemetes és benőtte a gaz; az utcai csatornahálózatot pedig utcaszintig betölti a föld. Gyakorlatilag mindkettő használhatatlan, sok lakosnak így elönti egy nagyobb esőzés után a víz az udvarát"

- fogalmazott az országgyűlési képviselő. 

A petíciót kezdeményezők véleménye az elmúlt hónapokban(!) sem változott: hogy a jövőben elkerülhetőek lehessenek a belvíz okozta károk, komoly fejlesztésekre lenne szükség az elkövetkező években. Szeretnék elérni, hogy a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) és az önkormányzat között végre közösen, partnerként tekintsenek egymásra, hogy Újfehértó lakói egy élhető városban éljenek.