Újra előlép az árnyékból Kaczynski: miniszterelnök-helyettes lesz

Újra előlép az árnyékból Kaczynski: miniszterelnök-helyettes lesz

Egy év kihagyás után ismét a lengyel kormány második embereként tér vissza a veterán politikus.

Kormányfőhelyettesnek iktatja be szerdán Andrzej Duda lengyel elnök Jaroslaw Kaczynskit - erősítette meg Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a korábbi nem hivatalos értesüléseket. Az MTI beszámolója szerint

a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke pontosan egyéves szünet után tér vissza a kabinetbe.

Kaczynski egyedüli miniszterelnök-helyettes lesz Mateusz Morawiecki kabinetjében - mondta el Müller a PAP hírügynökségnek. Az eddigi négy kormányfőhelyettes - Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter, Piotr Glinski kulturális és örökségvédelmi miniszter, Henryk Kowalczyk tárca nélküli miniszter, valamint Jacek Sasin állami vagyonügyi miniszter - már benyújtotta lemondását. Miniszteri posztjukat továbbra is megtartják.

Müller az őszi parlamenti választások előtti "fontos megerősítésnek" nevezte Kaczynski visszatérését a kabinetbe. A 74 éves Jaroslaw Kaczynski 2020. október 6-tól 2022. június 21-ig is miniszterelnök-helyettes volt a Morawiecki-kormányban, akkor a belbiztonsági és a védelmi tárcákat felügyelte.

Jacek Sasin szerdán a lengyel közszolgálati rádióban elmondta: Kaczynski a legfontosabb személyiség a kormánytáboron belül, kinevezésének célja a kormány, a parlamenti többség és a PiS munkájának összehangolása.

"Ez rendkívül fontos általában is, de a választások előtt még inkább"

- húzta alá Sasin.

A PiS a május közepén megtartott első programadó kongresszussal hivatalosan is elindította választási előkampányát, és Kaczynski már választási ígéreteket is tett, többek között a családtámogatások jelentős növelését és a 14. havi nyugdíj rendszeresítését helyezte kilátásba.

A CBOS állami közvélemény-kutató intézet hétfőn ismertetett felmérése szerint a PiS jelenleg 33 százalékos támogatottságot élvez, míg a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció 27 százalékon áll.

Címlapkép: Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke a 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2022. szeptember 7-én. (MTI/EPA-PAP/Tomasz Wiktor)