Újra kell építeni a Fideszt, hogy esélye legyen a választásokon

„Rendezni kell a sorainkat, újra kell építeni magunkat, hogy esélyünk legyen a következő választásokon” – mondta ki az Orbán-kormány államtitkára.

Mint az ismeretes Kövér László utasítására a Fidesz pártközpontja számos helyi szervezetét oszlatta fel, arra hivatkozva, hogy azokban kibékíthetetlen belső nézeteltérések alakultak ki. Ez zajlott le Ózdon is, ahol a Jobbik győzelme gyakorlatilag darabokra törte a települési Fidesz-csoportot. Miközben a fővárosi pártközpontból lefele mutogatnak, a leváltott csoportvezetők szerint inkább a fejétől bűzlik a hal, azaz a népszerűségvesztésnek és a Jobbik térnyerésének az oka a sikertelen kormányzásában keresendő – állítja a 168 óra újságírója a közéleti lap csütörtöki lapszámában, a cikkben egyébként Völner Pállal (Fidesz-KDNP) választókerületi elnökkel készült egy érdekfeszítő interjú.

Esztergomban a független Tétényi Éva elbukott, a kormánypárt elnyerte az önkormányzatot is. Mégis újjáalakult a helyi Fidesz, a párt korábbi polgármestere nélkül. Meggyes Tamás nem kapott meghívót. Így lett az esztergomi térség első számú politikusa Völner Pál, aki mellesleg Magyarország infrastruktúráért felelős államtitkára is.

Völner szerint az esztergomi Fidesz-frakciónak konstruktívabbnak kellett volna lennie Tényivel szemben, a teljes letámadás taktikai hiba volt. Ugyanakkor azt nem árulta el, hogy az elhibázott ötlet helyben vagy a Fidesz-központban született –e, mondván, hogy ennek utólag nincs jelentősége. Meggyes Tamás és csapata mindenesetre elszenvedte a számukra igenis jelentős következményeket. Meggyes a jelek szerint nem csak az esztergomiak, de a párt bizalmát is eljátszotta, ezért Völner drasztikusan zárta le ezt a konfliktust.

Ilyenkor a bevett módszer egyszerű: a helyi Fidesz szervezet feloszlatásra kerül, ezután pedig nem mindenki lesz automatikusan tagja a pártnak illetve az újjászervezett települési csoportnak. Ha, Meggyes Tamás beadna egy felvételi kérelmet, azt a párközpont mérlegelné, de erre eddig nem került sor.

Esztergomban egyébként a Fideszen belül a mai napig több törésvonal maradt vagy alakult ki, Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) polgármester pénzügyi beterjesztését például az önkormányzati ülésen éppen a Fidesz-frakció támadta be. Ezután az zárt ülésen éles szóváltás zajlott le. Völner szerint azonban egy képviselő-testületben bármikor előfordulhat ilyesfajta nézeteltérés.

Eddig Esztergomban,ÓzdonEdelényben, Budapest XV. kerületében és Szombathelyen oszlott fel a Fidesz.