Ukrajna sürgős segítséget kért három szomszédos országtól áramellátási gondok miatt

Ukrajna sürgős segítséget kért három szomszédos országtól áramellátási gondok miatt

Magyarország "természetesen" nincs köztük.

Az Ukrenerho állami áramszolgáltató vállalat csütörtökön közölte, hogy előző este ellátási gondok miatt sürgősségi segítséget kért Szlovákiától, Lengyelországtól és Romániától, írja az MTI.

"Az Ukrenerho kénytelen volt a szomszédos országoktól sürgősségi segítséget kérni. Szlovákiából, Lengyelországból és Romániából kértünk áramot három esti órában, amikor a legmagasabb volt a fogyasztás. Ez segített abban, hogy mára egyensúlyba hozzuk az energiarendszerünket"

- mondta Volodimir Kudrickij, az ukrán vállalat igazgatótanácsának elnöke egy tévéműsorban.

Szavai szerint a következő napokban, amíg kitart a fagyos idő, az előrejelzések alapján hiányra kell számítani az ukrajnai energiarendszerben.

Kifejtette, hogy az energiarendszernek ugyan még vannak tartalékai a termelési volumen növelésére, de az elmúlt napokban több erőművi blokkon sürgősségi javításokat végeztek. Kudrickij reményét fejezte ki, hogy a karbantartási és javítási munkálatok mielőbb véget érnek, és több erőművi blokk ismét bekapcsolódik a termelésbe.

Szerdán áramhiány volt az ukrán energiarendszerben, és napközben arra szólították fel az ukránokat, hogy takarékosabban fogyasszák az áramot - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

(Címlapkép: Autók haladnak el közvilágítás nélkül maradt épületek mellett áramszünet idején Kijevben 2022. november 24-én. Az ukrán fővárosban a vízellátás már helyreállt, de a lakóépületek mintegy 70 százaléka áram nélkül maradt az előző napi orosz rakétatámadások után. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko )