Leállt a zaporizzsjai atomerőmű

Leállt a zaporizzsjai atomerőmű

Szombat este leállították az utolsó működő reaktort az ukrajnai atomerőműben.

Lekapcsolták az energiahálózatról a zaporizzsjai atomerőművet - jelentette be vasárnap a létesítményt üzemeltető ukrán Enerhoatom.

A döntést az állami vállalat biztonsági okokkal indokolta. A tájékoztatás szerint

szombat este sikerült helyreállítani az erőműben az áramellátást, így biztonságosan le tudták állítani a hatodik, egyben utolsó működő reaktort.

Az MTI felidézte, az erőmű környékén az utóbbi hetekben nemzetközi figyelmeztetés ellenére sem csillapodtak a harcok az ukrán és az orosz erők között, a felek egymást vádolták a létesítmény közelében történt támadásokkal, Kijev pedig azt vetette Moszkva szemére, hogy katonákat állomásoztat az erőmű épületében.

Az oroszok és az ukránok ismét egymást vádolják a zaporizzsjai erőmű elleni tüzérségi támadással

Kijev és Moszkva az ukrajnai háborúban ismét egymás vádolta vasárnap az orosz ellenőrzés alatt lévő zaporizzsjai atomerőmű elleni tüzérségi támadással. 

Az erőmű az utóbbi három napban már csak a saját szükségleteit látta el, miután a létesítményt az ukrán hálózattal összekötő elektromos vezetékek az ágyúzások következtében súlyosan megrongálódtak.

Pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) azt közölte, hogy a tüzérségi támadások tönkretették az erőmű mellett lévő Enerhodar infrastruktúráját, és növekvő veszélyt jelentenek az atomerőműre.

A zaporizzsjai atomerőművet az orosz erők márciusban, röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete után foglalták el, de továbbra is ukrán személyzet üzemelteti.