Ukrajnában alapít pártot Szaakasvili a grúziai importpolitikus

Kormányra kerülne.

Szaakasvilit Petro Porosenko ukrán elnök másfél éve nevezte ki a korrupció melegágyának számító fekete-tengeri megye kormányzói tisztségére. Hétfői lemondó nyilatkozatában Szaakasvili közölte: "becsapva" érzi magát és "belefáradt", egyben az odesszai bűnszervezeteket támogatásával vádolta meg Porosenkót.

Lemondását azóta jóváhagyta a kijevi kormány, és az elnök is ellenjegyezte. Pénteki kijevi sajtótájékoztatóján a volt grúz államfő bejelentette: az a célja, hogy mielőbb új parlamenti választásokat írjanak ki Ukrajnában. Hozzátette: politikai mozgalmat hoz létre, amely összefog az ellenzékkel, hogy elmozdítsa helyéből a jelenlegi vezetést, élén Porosenkóval.

Megvolt az esélye, hogy nagyszerű reformokhoz használjon engem ebben az országban, de kiderült, hogy ezek a reformok és az ő jóléte egymásnak ellentmondanak

- jegyezte meg Szaakasvili az elnökről. Közölte: új pártja nem fog kapcsolatot tartani a nagyvállalkozókkal, és nem lehetnek tagjai olyan politikusok vagy tisztségviselők, akik régóta jelen vannak a közéletben. A sajtótájékoztatón Szaakasvili lejátszott egy régi videofelvételt is, amely a Donald Trump azóta megválasztott amerikai elnökkel tartott találkozójáról készült. Az ingatlanmágnás ezen példaértékű reformerként dicsérte a volt grúz államfőt.

A következő parlamenti választás 2019-ben esedékes Ukrajnában. Grúzia elnökeként Szaakasvili 2004 és 2013 között jelentősen csökkentette a korrupciót és a szervezett bűnözést a Szovjetunió 1991-es szétesése után polgárháború és gazdasági összeomlás sújtotta országban. A heves természetű és kompromisszumokra nem hajló Szaakasvili azonban megosztó egyéniség volt. Számos bírálat érte tekintélyelvű stílusa, de főként a Grúzia számára katasztrofálisan végződő 2008-as orosz-grúz háború miatt. Azután távozott Grúziából, hogy pártja 2012-ben elvesztette a parlamenti választásokat. Egyike volt azon nyugatbarát külföldi politikusoknak és technokratáknak, akik Viktor Janukovics elnök bukása után magas tisztséget kaptak Ukrajnában. Felvette az ukrán állampolgárságot, majd Odessza megye kormányzójává történt kinevezése után a tbiliszi hatóságok megfosztották grúz állampolgárságától.