Ukrajnai háború: Váratlanul Ukrajnába látogatott a dél-koreai elnök

Ukrajnai háború: Váratlanul Ukrajnába látogatott a dél-koreai elnök

Szöul korábban jelezte, lőszerek és fegyverek mellett egyéb módon, így az ország újjáépítésében is támogatni szeretné Ukrajnát.

Előre be nem jelentett látogatást tett Ukrajnában Jun Szok Jol dél-koreai elnök, ahol délután egyebek mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyal - közölte a dél-koreai elnöki hivatal szombaton.

Jun Szok Jol a héten Litvániában tartott NATO-csúcsot követően Lengyelországba utazott, majd onnan érkezett Ukrajnába. A dél-koreai elnök először a bucsai tömegmészárlás helyszínére, majd Irpinybe látogatott, ahol az oroszok rakétákkal és heves tüzérségi támadásokkal sújtották a lakosságot.

Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott találkozója előtt Jun Szok Jol feleségével, Kim Gon Hivel együtt, tisztelete jeléül koszorút fektet egy háborús emlékműnél.

A dél-koreai elnök a héten közölte, hogy jelenleg azon dolgoznak, hogy egyebek mellett mentőszolgálati eszközöket és aknamentesítésre alkalmas felszerelést küldenek Ukrajnának, továbbá beszállnak a NATO Ukrajnának szánt pénzügyi alapjába.

A dél-koreai szárazföldi szállítási, infrastrukturális és közlekedési minisztérium pénteki közleményében elárulta, hogy Szöul, lőszerek és fegyverek mellett egyéb módon, így az ország újjáépítésében is támogatni szeretné Kijevet. Ennek értelmében pénteken Szöul, Kijev és több ország aláírásával szándéknyilatkozat is született, amelyben a vállalatok közti együttműködést tűzték ki célul a harcok sújtotta ország újjáépítésében - írja a minisztérium.

(MTI)

Címlapkép: Jun Szok Jol dél-koreai elnök. Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Dzsung Jon Je