Ukrajnáról és a Közel-Keletről is tárgyalt Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping

Ukrajnáról és a Közel-Keletről is tárgyalt Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping

A kínai államfő az elnökválasztási kampány sikeres lebonyolítását kívánta az orosz elnöknek.

Ukrajnáról, Tajvanról és a Közel-Keletről egyeztetett egyebek között telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök - közölte csütörtökön a kínai központi televízió és a Kreml.

Az MTI azt írja, a közelgő kínai újév alkalmából Putyin boldog Sárkány-évet kívánt a kínai népnek. Hszi bizakodását fejezte ki, hogy Oroszországot és Kínát új fejlődési lehetőségek várják. A két fél megállapodott, hogy folytatja az eszmecserét a kölcsönös érdeklődésre számot tartó stratégiai kérdésekről.

Hszi szorgalmazta, hogy

Moszkva és Peking folytasson szoros stratégiai együttműködést "az állami szuverenitás, a biztonság és a fejlődés érdekeinek védelme", valamint "a külső erők belügyekbe való beavatkozásával" szembeni ellenállás érdekében.

Putyin és Hszi a moszkvai tájékoztatás szerint a harmadik országokra kitérve "érintette" az ukrajnai helyzetet. Véleménycserét folytattak a közel-keleti helyzetről is, amellyel kapcsolatban megközelítésük teljes mértékben egybeesik abban, hogy a palesztin problémát politikai és diplomáciai eszközökkel, az általánosan elismert nemzetközi jog keretei között kell rendezni.

Az orosz elnök az ázsiai-csendes-óceáni térség helyzetének megvitatása során megismételte a Tajvan kérdésével kapcsolatos elvi álláspontját, az "egy Kína-politika" támogatását.

A Kreml szerint a felek rámutattak az országok közötti kapcsolatok "példátlanul magas szintjére". Kifejezték érdekeltségüket az együttműködés további előmozdításában minden területen, beleértve az energetikai, a pénzügyi, az infrastrukturális, a közlekedési, az ipari, a mezőgazdasági, a humanitárius és a sportcserekapcsolatokat. A két fél megerősítette készségét a koordináció erősítésére az olyan többoldalú struktúrákban, mint az ENSZ, a BRICS vagy a Sanghaji Együttműködési Szervezet.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója a telefonos megbeszélést követően újságíróknak egyebek mellett elmondta, hogy a felek elutasították a más országok belügyeibe való beavatkozás amerikai politikáját. Hszi egyúttal az elnökválasztási kampány sikeres lebonyolítását kívánta Putyinnak.

(Címlapkép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog kétoldalú találkozójukon Pekingben 2023. október 18-án. MTI/EPA/Szputnyik pool/Szergej Gunejev)