Svéd kormányfő: Az EU nem tekintélyelvű, a demokráciák klubjának kell maradnia

Svéd kormányfő: Az EU nem tekintélyelvű, a demokráciák klubjának kell maradnia

A legfontosabb az, hogy az EU tiszteletben tartsa a jogállamiságot, mint a politikai, a jogi és a gazdasági együttműködés alapját - jelentette ki Ulf Kristersson, az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Svédország miniszterelnöke.

A legfontosabb az, hogy az EU tiszteletben tartsa a jogállamiságot, mint a politikai, a jogi és a gazdasági együttműködés alapját - jelentette ki Ulf Kristersson, az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Svédország miniszterelnöke Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden.

Demokráciák klubja

Kristersson a svéd tanácsi elnökség programját bemutató ülésen az MTI szerint közölte, Svédország prioritása, hogy fenntartsa az Európai Unió közös alapvető értékeit, és megerősítse az unió egységét.

Hangsúlyozta, hogy a liberális demokrácia, a népszuverenitás és a jogok tiszteletben tartásának összessége különbözteti meg az Európai Uniót más nemzetközi együttműködésektől.

"Az európai állampolgárok jogainak uniós szintű védelme érdekében fenn kell tartani minden országban a jogállamiságot. Az Európai Unió nem tekintélyelvű, az Európai Uniónak a demokráciák klubjának kell maradnia"

- fogalmazott.

A korrupció problémája

Az európai értékek, nem pedig a korrupció, vagy a kapcsolatokat mozgató politika teszi vonzóvá az Európai Uniót - hangsúlyozta.

A jogállamiság megmaradása érdekében a svéd kormányfő fontosnak nevezte az uniós költségvetés védelmét szolgáló feltételességi mechanizmus alkalmazását. Szavai szerint ez a biztosítéka annak, hogy az uniós értékekkel senki se éljen vissza.

Véleménye szerint az uniós szerződés hetes cikke szerinti eljárások és a jogállamiságról folytatott párbeszédek megmutatták, hogy sok államban még szükséges a javulás ezen a téren. Ennek érdekében a svéd tanácsi elnökség szimpóziumot kíván rendezni Stockholmban május folyamán - közölte.

A demokráciát újra és újra meg kell védeni szavakkal és tettekkel egyaránt - tette hozzá.

Orosz-ukrán háború

Az ukrajnai orosz agresszióra adott európai válasz erős volt, egységes és határozott - mondta a svéd kormányfő. Svédország a következő hat hónap folyamán segíteni fogja az orosz energiától való függőség megszüntetését célzó uniós erőfeszítéseket, valamint hozzájárul Ukrajna további támogatásához - közölte.

"Az ukrán győzelem létfontosságú Európa és az egész világ számára" - fogalmazott a svéd miniszterelnök, majd hozzátette: mindent meg kell tenni, hogy Ukrajna megmaradjon, Ukrajna jövője ugyanis az Európai Unióban van.

Zöldpolitika és biztonság

Kristersson a svéd tanácsi elnökség prioritásait hangsúlyozva kijelentette: Európa legyen zöldebb, biztonságosabb és szabadabb.

Kiemelte: Svédország elő kívánja mozdítani azt az uniós törekvést, hogy 3035-ig megszűnjön a fosszilis üzemanyagokkal működő gépjárművek európai értékesítése. Kiemelte: atomerőművekkel rövid távon meg lehet szabadulni a fosszilis üzemanyagok használatától.

Közölte továbbá: folytatni kell az együttműködést a szervezett bűnözés felszámolására, közös migrációs politikát kell kialakítani, miközben kezelni kell az illegális bevándorlást a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel.

A mostani helyzetben az Európai Unió szerepe az, hogy szavatolja a biztonságot és a stabilitást - tette hozzá beszédében a svéd miniszterelnök.