Ungváry: miért gondoljuk, hogy bukott DK-sokkal és szocialistákkal meg lehet szólítani a választókat?

Ungváry: miért gondoljuk, hogy bukott DK-sokkal és szocialistákkal meg lehet szólítani a választókat?

A történész szerint nem ártana egy kicsit jobb ellenzéki választék.

Sötéten látja Ungváry Krisztián történész Magyarország helyzetét, szerinte a magyarországi parlamentarizmus és választás ma politikai színjáték, éppen ezért azt állítja: nem érdemes eljátszani a parlamentarizmust akkor, amikor a hatalomgyakorlás nem parlamentáris. „Jobb lenne nyilvánossá tenni, hogy az egész valójában egy álca, egy álparlament, egy áldemokrácia” - jelentette ki a Magyar Narancsnak adott interjújában.

Ungváry Krisztián szerint az ellenzéknek nem érdemes betartania a játékszabályokat, amikor a másik oldal folyamatosan csal.

„Szerintem ez a rendszer választáson nem lesz legyőzhető, olyan választáson biztos nem, amelyet a Fidesz szervez. Ha ez a kormány elveszítene egy választást, akkor kulcsfiguráinak jelentős része börtönbe kerülne”

- jelentette ki a történész.

Hozzátette:

ebből következik, hogy a jogtiprás igazi mélységeit is csak akkor tapasztaljuk majd meg, amikor a válság miatt reális eshetőség lesz a Fidesz kisebbségbe szorulása.

Ungváry arról is beszélt, hogy Brüsszel kilenc éve finanszírozza Orbán Viktort, ugyanis az uniós támogatások nélkül nem lenne rezsicsökkentés, nem lennének szociálpolitikai intézkedések, nem váltották volna ki a devizahiteleket. A kérdés az, hogy eddig miért tűrték el Orbán ámokfutását. A magyar ellenzéknek a brüsszeli támogatás ellenében kellene legyőznie Orbánt, de

„erre várni nagyjából olyan, mint ha az '56-os felkelőktől vártuk volna, hogy legyőzzék Konyev hadseregtábornok csapatait.”

Az ellenzékkel kapcsolatban azt mondta, annak ellenére lesújtó a helyzet, hogy az önkormányzati választásokra talán sikerült egy a korábbiaknál jobban koordinált indulást produkálni, ugyanakkor a legnagyobb problémát a hiteltelenség jelenti.

„Miért gondoljuk azt, hogy több ciklusban is megbukott politikusokkal – például a Demokratikus Koalíció vagy az MSZP közismert figuráival – tudja majd az ellenzék megszólítani az eddig nem szavazó vagy bizonytalan választókat?”

Ennek ellenére Ungváry Krisztián el fog menni szavazni, de megjegyezte:

nem ártana egy kicsit jobb ellenzéki választék.

Szerinte Orbán Viktort a magyar lakosság jelentős része nem szereti. Azt is mondta: akik otthon maradnak, esetleg elmennének szavazni, ha kapnának egy jobb alternatívát, de nem kapnak.