Úri mutyi

Közbeszerzés, közvilágítás, Elios Zrt. A híreket figyelő hasonszőrű ennyiből már sejtheti, működik a rokonok világa, a közbeszerzés is teljes sebességgel teszi a dolgát.

Zalaegerszeg és Pécs után Szolnokon is Orbán Viktor lányának férje, Tiborcz István cége végezheti el a közvilágítás korszerűsítését. Egymilliárdos üzlet, jórészt uniós forrásból. Száraz hír, de mögötte ott a rendszer teljes működése.

Orbán veje tarol, szépen hízik az állami emlőn táplált cége. Nem is ez az igazán meglepő, volt hozzá pár évünk, hogy hozzászokjunk, a politikai elitünk a közbeszerzések révén tömi ki az ellenzékben őket pénzelő pénzembereket, vagy éppen a hozzá hű familiárisokat, olyankor - mint most - szó szerint a rokonokat.

Orbán és Simicska háborújának azonban van egy kevésbé várt következménye is. A miniszterelnök feddhetetlensége, a politika piszkos szférájától való látszólagos távolsága alapjaiban rendült meg: magyarul, közel van a tűzhöz. Az Elios, a kikötő, a kiskapuk, a veje - számukra - a lehető legrosszabb helyen rontja Orbán hitelességét: a jobboldali, keresztény és/vagy nemzeti és/vagy konzervatív értelmiség körében. Ott, ahol, ha egyszer elveszti a hitelességét akkor olyan lejtőre kerülhet, amin még egyetlen magyar politikai erő és személy sem tudott megkapaszkodni.

Az a réteg bizonytalanodott el, amely javarészt már 1998 óta, vagy még előbb - kitartott pártja, de főleg őmellette. Bizonytalan, mert a Fideszen és annak gazdasági hátterében húzódó háború, az egykor lojális, most épp átalakuló jobboldali - és amúgy egyre szórakoztatóbb - sajtó megmutatta a számukra fájóan hétköznapi, cinikus valóságot: a hatalom lecsupaszított, céltudatos, cinikus működését. Azét a hatalomét, amelynek már egyetlen célja a a hatalom maga.

Az a hatalom, amely eközben irdatlan mennyiségű közpénzt képes elverni egy élő adásban tolt állandósított bakiparádéra, egy már minősíthetetlenül silány propagandaadóvá züllesztett - néha sikerhíradókkal megszakított - időjárás jelentés cunamira - miközben érzékeljük, a jobboldali véleményfogyasztó- és formáló rétegnek - párthovatartozástól függetlenül - igénye van a minőségi, de mindenképpen kritikus sajtóra.

Ha valami nagyon irritálja az értelmiséget - az elvhűt, nem a fizetettet - akkor az pont az a fokú hülyének nézés, ami kivajúdta magából a habonyárpádi értelemben vett médiának is nehezen nevezhető pártköztévét.

Félreértés ne essék. Az államilag irányított, propagandaosztállyá silányított köztelevíziót nem a Fidesz találta ki. A gazdasági háttért kiszolgáló állami megrendelések rendszerét nem a Fidesz találta ki.

De a maga valójában, a rendszerváltás utáni Magyarország rendszerét ők pörgették fel teljes sebességre, ők hoztak ki mindent belőle, ők járatták csúcsra.

De innen már csak lefelé vezet az út.