Von der Leyen szerint további zavarokra kell felkészülni az orosz gázszállításokban

Von der Leyen szerint további zavarokra kell felkészülni az orosz gázszállításokban

Fel kell készülni az Európába irányuló orosz gázszállítások további zavaraira, ezért az Európai Bizottság közös európai kereslet-csökkentési terven dolgozik, amelyet a testület júliusban mutat be a tagállami vezetőknek - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken az uniós tagállamok vezetőinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón.  

Von der Leyen az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta:

az EU nem térhet vissza az olcsó fosszilis tüzelőanyagokhoz, ezért a kiszolgáltatott helyzetben lévő családok és vállalkozások számára nyújtott átmeneti és célzott segítség mellett elengedhetetlen, hogy a tagállamok felkészüljenek az alkalmazkodásra az új körülményekhez.

Arról is szólt, hogy az EU 300 milliárd eurónyi forrást biztosít az energiaellátás diverzifikálására, az energiahatékonyság növelésére és a zöld, megújuló energiaforrások biztosítására. Példaként említette, hogy az Egyesült Államokból a cseppfolyósított gázszállítás 75 százalékkal, a norvég vezetékes gázszállítás 15 százalékkal, és az Azerbajdzsánból származó gázszállítás pedig 90 százalékkal emelkedett az idén.

Kitért arra is, hogy az uniós bizottság a gazdasági kormányzás felülvizsgálatán dolgozik az államadósság és a költségvetési hiány tagállami növekedése orvoslására.

Német illetékes: leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken, nehéz ősz és tél jön

A német közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) vezetője szerint előfordulhat, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken. 

Macron eközben üdvözli a bolgár vétó visszavonását az uniós csatlakozási tárgyalások kérdésében

Emmanuel Macron, az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Franciaország elnöke Brüsszelben pénteken kijelentette, az Európai Unió üdvözli a bolgár parlament döntését, hogy Bulgária visszavonja az Észak-Macedónia és Albánia EU-csatlakozását akadályozó vétót, s ez megnyitja a lehetőséget arra, hogy az Európai Unió rövid időn belül európai utat nyisson a két ország előtt.

Macron az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján közölte: az EU Tanácsának francia elnöksége "már a következő órákban" azon fog dolgozni, hogy mihamarabb uniós szintű megállapodás születhessen a két ország európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdéséről.

Az Európai Tanács tagjelöltté emeli Ukrajnát és Moldovát, a Nyugat-Balkán integrációjának is új lendületet ad

"Döntő pillanathoz érkeztünk", az Európai Tanács (EiT) európai uniós tagjelölti státuszt fog adni Ukrajnának és Moldovának, és egyértelmű jelzést fog küldeni az európai perspektíváról Georgia számára is - jelentette ki Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő EiT elnöke Brüsszelben csütörtökön...

Az uniós csúcson támogatták az euró horvátországi bevezetését

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtótájékoztatóján közölte, az EU-tagországok vezetői egységesek a jelenlegi gazdasági és az infláció okozta kihívások közös megoldásában. Közölte továbbá:

a csúcstalálkozó résztvevői támogatták, hogy Horvátország január elsején csatlakozzék az eurót használó országokhoz.

A közös uniós fizetőeszköz horvátországi bevezetése az euróövezet erejét és az ellenálló képességét mutatja.

Elmondta, a vezetők a csúcstalálkozó gazdasági kérdésekről szóló zárónyilatkozatában felkérték a tagállamokat tömörítő Tanácsot, hogy az Európai Bizottsággal közösen tegyen meg mindent a tagállamok közötti, szorosabb energiaügyekkel kapcsolatos intézkedések összehangolására.

Arról is tájékoztatott, hogy Emmanuel Macron ötlete alapján együttműködési fórumot hoznak létre azokkal az országokkal, melyek nem tagjai az EU-nak vagy tagjelölt státuszt kaptak. A közös kihívásokkal, köztük a biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó fórum áttekinti a világ és a szomszédság geopolitikai helyzetét, stratégiát készít a régió szereplőinek részvételével. Az érintett országok vezetői az ősszel Prágában ülnek össze a fórum működése részleteinek megbeszélésére, valamint a feladatok összegzésére - tette hozzá az Európai Tanács elnöke.