Üzemanyag-korlátozás: (még) nem létező rendeletre hivatkozott Gulyás?

Üzemanyag-korlátozás: (még) nem létező rendeletre hivatkozott Gulyás?

Nem találtunk olyan jogszabályhelyet, ami tiltaná, hogy a benzinkutak mennyiségi korlátozást vezessenek be az általuk értékesített üzemanyag mennyiségére. Sajtóhírek és a közösségi médiában keringő fotók tanúsága szerint több kút is 5 vagy 10 literben korlátozta az egy vásárló által megvehető üzemanyag mennyiségét, amire Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón úgy reagált,

kormányrendelet nem engedi, hogy korlátozzák a kiadható üzemanyag-mennyiséget, azonban kannában legfeljebb 10 liternyi vihető el.

Hozzátette, a rendelkezések betartását a NAV ellenőrzi.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Lapunk az árstoprendeletben és a forgalmazásról szóló rendeletben, majd az azokat törvénybe iktató salátatörvényben is kereste ezt a passzust, de nem találtuk.

Mivel a kormányinfókra adott regisztrációnkat a Miniszterelnökség rendszeresen visszautasította, így nem volt alkalmunk személyesen megkérdezni Gulyás Gergelyt, mi az a rendelet, amire hivatkozott, ezért e-mailen küldtük el a kérdésünket a Miniszterelnökségre. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Telefonon kerestük a Magyar Ásványolaj Szövetséget mint szakmai szervezetet, hogy megtudjuk, „mire gondolt a költő”, azaz milyen jogi szabályozó alapján mondta Gulyás, hogy rendelet tiltja a kiadható üzemanyag-mennyiség korlátozását.

A pontos jogszabályhelyet még a Magyar Ásványolaj Szövetségnél sem tudták megmondani, mint fogalmaztak, ők is „keresik a vonatkozó előírást”.

Tehát nagyon úgy tűnik, egyelőre jogilag is helyes az a racionális gazdasági lépés egyes kutak részéről, hogy minimalizálni szeretnék az eladott üzemanyag révén rájuk „előírt” veszteségüket. Hogy azután az este vagy az éjjel folyamán hirtelen megjelenik-e egy friss Magyar Közlöny egy ezt tiltó rendelkezéssel, azt most még nem tudjuk megmondani.