Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen

A volt elnök ellen nem a Kongresszus elleni támadás miatt, hanem egy pornószínésznőnek állítólag adott 130 ezer dollár miatt emeltek vádat.

A New York-i kerületi ügyész, Alvin Bragg vizsgálata nyomán a vádesküdtszék szavazta meg az amerikai politika történetében példátlan vádemelést. A vádirat részleteit péntekig kell nyilvánosságra hoznia az ügyésznek. Donald Trump hivatalos vád alá helyezése és a vád ismertetése a jövő hét elején történik meg.

Donald Trumpot azzal vádolják, hogy 2016-ban, az elnökválasztási kampány idején akkori ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt juttatott el Stormy Daniels pornófilmes színésznő számára, hogy hallgasson a kettőjük között állítólag 10 évvel korábban zajlott intim kapcsolatról. Donald Trump tagadja a kapcsolat tényét a nővel.

Stephanie Clifford, művésznevén Stormy Daniels pornószínésznő. 2023. március 30-án Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész vizsgálata nyomán vádat emeltek hallgatási pénz fizetésének ügyében Donald Trump volt amerikai elnök ellen. Fotó: MTI/AP/Charles Sykes

A 2024-es elnökválasztáson újra indulód Trump szerint a vádemelés a legmagasabb fokú politikai üldöztetés és választásokba való beavatkozás. Közleményében úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok volt elnöke elleni vádemelés visszaüt majd, és bűnösnek nevezte a demokratákat abban, hogy visszaélnek a jogrendszerrel annak érdekében, hogy politikai ellenfelüket megbüntessék. Úgy vélte, hogy a „radikális baloldali demokraták” már hivatalba lépése előtt boszorkányüldözésbe kezdtek ellene.

A demokraták hazudtak, csaltak, loptak megszállottságuk jegyében, hogy elkapjanak, de most valami hihetetlent tettek - egy teljesen ártatlan ember ellen emeltek vádat

- fogalmazott Donald Trump volt amerikai elnök.

A vizsgálat során meghallgatták Michael Cohent, a volt elnök egykori ügyvédjét, aki egy korábban ellene zajló büntetőeljárásban bűnösnek vallotta magát abban, hogy pénzeket juttatott el Stormy Danielsnek.

(MTI)

Címlapkép: Donald Trump ellen 2023. március 30-án a New York-i kerületi ügyész, Alvin Bragg vizsgálata nyomán vádat emeltek hallgatási pénz fizetésének ügyében. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci