Vádat emeltek egy nő ellen, aki hamis ajánlásokat használt az országgyűlési választáson

Vádat emeltek egy nő ellen, aki hamis ajánlásokat használt az országgyűlési választáson

Úgy indult budapesti választókerületben jelöltként, hogy ehhez hamis ajánlásokat használt fel.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt és pénzbüntetés kiszabását indítványozza egy nő ellen, aki a 2022-es országgyűlési választásokon úgy indult jelöltként, hogy ehhez hamis ajánlásokat használt fel - írja az MTI.

A Fővárosi Főügyészség azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy a nő a 2022. április 3-án tartott országgyűlési választáson egy budapesti választókerületben kívánt indulni, amihez 2022 februárjában átvette a nevére kiállított ajánlóíveket, amelyeken az induláshoz szükséges,

legalább 500 érvényes ajánlást kellett volna összegyűjtenie.

A vádlott határidőben leadta a kitöltött ajánlóíveket és annak érdekében, hogy a választási bizottság az ajánlásokat érvényesnek fogadja el - és ezáltal jelöltté válhasson - aláírásával igazolta, hogy az íveken szereplő ajánlásokat személyesen ő gyűjtötte, és a felsorolt személyek ajánlása valós.

A választási bizottság az ajánlások alapján nyilvántartásba is vette,

utólag azonban kiderült, hogy 30 aláírás nem a névtulajdonosoktól származik; a hamis ajánlások nélkül a vádlott nem rendelkezett volna a jelöltséghez szükséges 500 darab érvényes ajánlással

- írták.

A Fővárosi Főügyészség a nőt hamis adatok feltüntetésével elkövetett választás rendje elleni bűntettel vádolja, és azt indítványozza, hogy vele szemben a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki - áll a közleményben.

(Címlapkép: A szavazatszámláló bizottság tagjai megkezdik a szavazatok számlálását a budapesti Szent István Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson, 2022. április 3. MTI)