Vajon miért utazhat 90 millió uniós állampolgár ingyenesen Magyarországon?

A Jobbik 63 évben határozná meg az ingyenes utazás korhatárát, emellett megszüntetné 90 millió eu-s nyugdíjas térítésmentes utazását.

A Jobbik nem ért egyet sem Tarlós István Budapest főpolgármesterének sem a kormánynak azzal a felvetésével, mely kilátásba helyzete a 65 éven felettiek BKV-díjmentességének esetleges megszüntetését. Szilágyi György ezért Sneider Tamás képviselőtársával, határozati javaslatot nyújtanak be a parlamentnek a kedvezményekre vonatkozóan.

Ennek lényege, hogy az ingyenes utazás korhatárát az öregségi nyugdíjhoz igazítanák, azaz 63 évben állapítanák meg – hangsúlyozta az ellenzéki párt politikusa. Hozzátette: további feltétel lenne az ingyenes utazásnak, hogy az illető magyarországi lakcímmel, magyar útlevéllel, magyar igazolvánnyal, vagy hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezzen.

A Jobbik képviselője, Budapest főpolgármesterének, a nyugdíjasok ingyenes utazását esetlegesen megszüntető felvetésével kapcsolatban megjegyezte:

aki ilyen javaslatot tesz, az nincsen tisztában a magyarországi nyugdíjasok helyzetével.

Szilágyi György a kormány álláspontjával szemben a jelenlegi helyzetet sem tartja elfogadhatónak. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon egyedülálló módon, minden 65 év feletti uniós állampolgár ingyen veheti igénybe a MÁV, a Volán, a BKV és más városi közlekedési cégek szolgáltatásait. Úgy látja: hazánk nem olyan gazdag, hogy biztosítsa 90 millió, az EU-ban élő 65 év felettinek az ingyenes utazás lehetőségét. Példaként a lényegesebben jobb anyagi helyzetben élő német nyugdíjasok említette: ők, egy 105 euróba kerülő kártya kiváltása után jogosultak országukon belül, 50%-os utazási kedvezményre.