Vaktában, tervek nélkül rúgnának ki sok ezer köztisztviselőt?

A Jobbik garanciákat vár a lépések hatékonyságára, és országos közfeladat-felmérést sürget, az illetményalapot pedig növelnék.

A Jobbik az állami bürokráciacsökkentés lépései kapcsán semmilyen garanciát nem lát a hatékonyság javulására, ugyanakkor Lázár János Népszavának adott interjújából az biztosan kivehető, hogy jelentős, akár 30 százalékos mértéket elérő elbocsátások következnek a közszférában. Volner János, a nemzeti párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, az eddigi átszervezések csak növelték a bürokráciát, példának a központosított kórház- és iskolafenntartást nevezve meg.

Az alelnök közölte: a Jobbik csak úgy tudja támogatni a közszféra átalakítását, ha azt megelőzi egy országos közfeladat-felmérés, a kormány pedig ütemtervet készít arra vonatkozóan, hogy 1-2-3 éves távokon hova szeretne ezekkel az átalakításokkal eljutni. Megjegyezte, hogy a közszféra átalakításának 2010-es kezdetén is hiányoztak a végső állapotról szóló elképzelések, ahogy közfeladat-felmérés sem készült. Ilyet legutóbb 2007-ben készített a szocialista kormány, a csoportosítások akkor 9045 közfeladatot érintettek.

A közszférában dolgozó emberek megbecsülése sajnos továbbra is várat magára – fogalmazott a jobbikos politikus, kitérve arra, hogy január 1-jén lesz 8 éves a köztisztviselői illetményalap befagyasztása.

Nyilvánvaló, hogy a kormánynak ezen a területen lépnie kell, nem lehet megoldás az, hogy kontraszelektálódik a közszféra azért, mert itt vannak folyamatosan a megszorítások, és a kormánynak láthatóan elképzelése sincs arról, hogyan érhetné el a kívánt hatékonyságjavulást és költségcsökkentést – fogalmazott Volner János.