Varga Mihály azt ígéri, az EU-átlag alatt tartják az államadósságot a következő években is

Varga Mihály azt ígéri, az EU-átlag alatt tartják az államadósságot a következő években is

Az Orbán-kormány minisztere szerint folyamatosan érkeznek a Magyarországnak járó, befagyasztott uniós pénzek.

"Magyarország a háború szomszédságában, a káros hatások ellenére is 73,5 százalékra csökkentette államadósságát, amely 10 százalékponttal kedvezőbb az uniós átlagnál, és a következő években is az uniós átlag alatt tartja" - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Gentben, az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács, az Ecofin ülését megelőzően.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető kiemelte:

az Európai Bizottság szerint a 27 uniós tagállamból csak 16-an tudták csökkenteni az államadósságukat tavaly.

Varga Mihály az MTI szerint leszögezte, hogy a kormány elkötelezett a hiány és az államadósság csökkentése mellett, ez az idei év egyik legfontosabb célkitűzése. Elmondta, ezzel összhangban az uniós adósságszintet is csökkenteni kell, éppen ezért Magyarország nem támogat olyan újabb javaslatokat, melyek az Európai Unió további eladósítását célozzák.

Az Orbán-kormány minisztere kiemelte: folyamatosan érkeznek a Magyarországnak járó, korábban blokkolt uniós források, a tavalyi év decembere óta 520 milliárd forintot utalt az Európai Unió.

(Friss hír, hogy Lengyelországnak százszor több, 137 milliárd eurós, azaz 53 ezer milliárd forintnyi uniós eszközt szabadít fel az uniós bizottság - a szerk.)

"Azzal számolunk, hogy ezek a források az év hátralevő részében is akadálytalanul érkeznek majd"

- fogalmazott derűlátóan a tárcavezető, majd kiemelte: Magyarország számít arra a hozzájárulásra is, amelyet az uniós határok védelméhez kért az Európai Bizottságtól. Magyarország 2015 óta 700 milliárd forintot fordított határvédelemre, amely költségnek az unió mindeddig alig több mint 1 százalékát állta - részletezte.

A pénzügyminiszter elmondta, az ülésen kiemelt szerepet kapnak az európai versenyképességet növelő intézkedések. Mint fogalmazott: "magyar részről támogatjuk az Európai Beruházási Bank nagyobb szerepvállasát a kis- és középvállalkozások finanszírozásában".

Az Európai Beruházási Bank az egyik kulcsfontosságú szereplője a fenntartható fejlődés, a digitális átállás, a zöldenergia-beruházások és az infrastruktúra-fejlesztés támogatásának. A bank segítsége hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország, a magyar cégek a zöld átállás nyertesei legyenek, ezért a banknak szerepet kell vállalnia a nukleáris energiához és az energiatároláshoz szükséges beruházásokban - vélte Varga Mihály.

A fideszes tárcavezető közösségi oldalán is megnyilvánult, és rövidet posztolt az Ecofin-ülésről, melyhez fotót is mellékelt. Azt írta, Gentben, a helyi fociklub stadionjában tartózkodik, méghozzá görög miniszter kollégája, Konstantinos Hatzidakis társaságában.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én. MTI/Balogh Zoltán)