53 ezer milliárd forintnyi uniós forrást szabadítanak fel Lengyelország számára

53 ezer milliárd forintnyi uniós forrást szabadítanak fel Lengyelország számára

A pénzek lehívását Brüsszel egyebek között a lengyelországi igazságügy függetlenségéhez kötötte. Döntés jövő héten születik.

Jövő héten döntés születik a Lengyelországnak járó, összesen 137 milliárd euró (kb. 53 ezer milliárd forint) értékű uniós eszköz lehívásának megkezdéséről - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke pénteken Varsóban az MTI tudósítása szerint.

Donald Tusk lengyel és Alexander De Croo belga miniszterelnökkel közösen tartott sajtókonferenciáján Ursula von der Leyen közölte:

A jövő héten két döntés is születik a Lengyelország számára jelenleg zárolt uniós forrásokról. Ennek nyomán 137 milliárd euróig terjedő összeget szabadítanak fel a helyreállítási és a kohéziós alapból.

A mezőgazdaságról szólva von der Leyen felidézte: a közös agrárpolitika keretében jelenleg 22 milliárd eurót irányoznak elő az ágazat lengyelországi támogatására. A helyreállítási eszközök első, 1,4 milliárd euró értékű részét pedig közvetlenül a lengyel gazdáknak szánják - jelentette be.

Az európai bizottsági elnök méltatta a Tusk-kormánynak a "jogállamiság visszaállítását" célzó erőfeszítéseit, ezen belül az igazságügyi rendszert érintő cselekvési tervet, amelyet Adam Bodnar igazságügyi miniszter a minap Brüsszelben is bemutatott.

Donald Tusk kiemelte: miniszterelnöki posztra lépésétől kezdve az Európai Bizottság elnökével folytatott együttműködésének célja egyebek között "a lengyelországi jogállamiság és a demokratikus normák helyreállítása volt".

A folyósítandó eszközöket a varsói kormány arra is felhasználja majd, hogy "megoldja mindazt, ami ma feszültséget és szorongást okoz" - utalt Tusk a lengyelországi gazdatüntetésekre. Az EB-elnök által említett első 1,5 milliárd eurót közvetlenül a mezőgazdasági kis- és középtermelőknek folyósítják - ígérte a kormányfő.

"Az Európai Bizottság tekintettel van az ukrán gabonaimporttal összefüggő aggodalmakra"

Von der Leyen - utalva arra, hogy a gazdák blokád alatt tartják a lengyel-ukrán határátkelőket - elmondta: az Európai Bizottság tekintettel van az ukrán gabonaimporttal összefüggő aggodalmakra, emiatt módosítják például az EU és Ukrajna közötti, a közúti fuvarozásról szóló megállapodást. Arra is rámutatott, hogy nőtt az Ukrajnából a Fekete-tengeren át irányuló export, ami tehermentesíti a szárazföldi határokat.

Az uniós helyreállítási terv összesen 25,3 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást, és 34,5 milliárd eurós kölcsön lehívását teszi lehetővé Lengyelország esetében. A 2021-2027-es költségvetési keret kohéziós eszközeiből 76 milliárd euró jár az országnak.

Az eszközök lehívását Brüsszel egyebek között a lengyelországi igazságügy függetlenségéhez kötötte. Az uniós szervek szerint az előző lengyel kormány nem teljesített minden kifizetési feltételt.

(Címlapkép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetéről tartja meg évenkénti beszédét az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 13-án. MTI/EPA/Julien Warnand)