Varga Mihály politikai PR-videójában a zöld és a digitális átállást sulykolja

Varga Mihály politikai PR-videójában a zöld és a digitális átállást sulykolja

Becsengetett a fideszes pénzügyminiszter, aki szerint Európa és az EU versenyképessége ezeken is múlik.

Az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnökségének célja, hogy az unió versenyképessége erősödjön, hiszen a globális versenyben Európa egyre inkább lemarad a tőkepiacokat és hatékonyságot tekintve - jelentette ki a pénzügyminiszter Brüsszelben kedden.

Az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését megelőzően

Varga Mihály a versenyképesség növelését nevezte a legfontosabb gazdasági kérdésnek.

A Fidesz-kormány tárcavezetője kiemelte, az Európai Unió gazdasági kilátásait jelentős geopolitikai bizonytalanságok jellemzik, melyet az ellátási láncok töredezettsége, a nyersanyagárak alakulása vagy a nemzetközi gazdasági környezet problémái tovább nehezítik.

Mindezek ismeretében Magyarország célja, hogy Európa mint kontinens, valamint az Európai Unió javítani tudja versenyképességét egyebek mellett a fejlesztések, kutatások, infrastruktúra-beruházások és a zöld átállás támogatásával, valamint a digitális átállással

- magyarázta Varga.

A versenyképesség növekedése az állampolgárok jólétéhez, és az európai gazdaság ellenállóképességéhez is hozzájárul - hívta fel a figyelmet.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, Magyarország jelentős összegeket fizet azért, hogy déli határának védelmét biztosítani tudja. Az elmúlt években legkevesebb 700 milliárd forintot költött a határvédelemre. Arra kérte az Európai Bizottságot, hogy vegyen részt ebben a finanszírozásban, azonban ennek teljesítésére konkrét lépés nem történt - hangoztatta végül Varga Mihály.

Versenyképesség, versenyképesség, versenyképesség

Varga Mihály a Facebookon is megnyilvánult, "becsengetett", és azt írta, doorstep sajtótájékoztató az uniós pénzügyminiszteri csúcs előtt Brüsszelben. Majd tömören hozzátette:

Az elmúlt években Európa veszített versenyképességéből, a magyar EU-elnökség célja, hogy ismét fejlődési pályára állítsa a kontinens gazdaságát.

Nyilván a politikai PR-videó sem maradhatott el a kormánypropaganda repertoárjából.

A versenyképességet mint olyat túlhangsúlyozó Orbán-kormány most nagyon konszenzuális kommunikációs irányba kívánja eltolni a fideszes narratívát. Sőt, még a mesterséges intelligencia fontosságára is felhívták a figyelmet.

A soros elnökség legfőbb céljának egy új európai versenyképességi paktum előkészítését látják, személyesen Orbán Viktor előterjesztésére. A miniszterelnök az Új Európai Versenyképességi Megállapodás tervezetét majd az ősz folyamán terjeszti elő az Európai Tanács felé.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszer az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülésének kezdetét jelző csengettyűvel Brüsszelben július 16-án. MTI/Bodnár Boglárka)