A mesterséges intelligencia térnyerésére is fókuszálnak az Orbán-féle soros EU-elnökségben

A mesterséges intelligencia térnyerésére is fókuszálnak az Orbán-féle soros EU-elnökségben

Nagy Márton vezetésével megkezdődött az első tanácsi ülés, a legfőbb célnak egy új európai versenyképességi paktum előkészítését látják, melyet Orbán Viktor elő is terjeszt majd.

Kedden tartja meg informális ülését Budapesten az Európai Unió Versenyképességi Tanácsa, amelyen a tagországok gazdasági miniszterei vesznek részt. Az ülést, amely a soros magyar elnökség első tanácsi rendezvénye, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter vezeti - jelentette be az MTI-nek küldött közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Úgy ítélik meg, "a jelenlegi nemzetközi kihívások közepette, amikor Európa lemaradóban van globális versenytársaival szemben, létfontosságú az unió és tagállamai termelékenységének és ezáltal versenyképességének javítása és a növekedés ösztönzése".

A Versenyképességi Tanács mostani ülésének legfőbb célja egy új európai versenyképességi paktum előkészítése, ugyanis a magyar európai uniós soros elnökség központi célkitűzése az európai versenyképesség megerősítése

- jelezte a szaktárca, hozzátéve:

Az Új Európai Versenyképességi Megállapodás tervezetét Orbán Viktor miniszterelnök majd az ősz folyamán terjeszti elő az Európai Tanács felé.

"Ennek keretében prioritás a gazdasági növekedés újraindítása és a tartós növekedés feltételeinek kialakítása, a belső piac elmélyítése, a kis- és középvállalkozások kiemelt támogatása, a zöld és digitális átmenet elősegítése az európai gazdasági szereplőkkel és az európai polgárokkal partnerségben, a nemzetközi együttműködések előmozdítása, illetve a munkahelyek stabilitásának és fenntarthatóságának biztosítása" - sorolta az NGM.

A keddi ülés keretein belül két fókusztéma kerül szóba a versenyképességet illetően:

az elektromobilitás térnyerésének felgyorsítása, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásának előmozdítása

- ismertette a keddi közlemény.

(Címlapkép: Orbán Viktor kormányfő felszólal a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján az azerbajdzsáni Susában 2024. július 6-án. Mögötte Nagy Márton. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)