Ápolási díj: már az Orbán-kormányt sem érdekelte a kormánypártiak magyarázkodása

NIncs pénz?

A szakbizottság hétfőn két tárgyban is tárgyalt (volna) az otthonápolási díjak megemeléséről. Ellenzéki képviselők egyrészt módosították volna a munka törvénykönyvet annak érdekében, hogy az otthonápolást munkaként ismerjék el, másrészt parlamenti határozatban szólították volna fel az Orbán-kormányt, hogy emelje meg az ápolási díj mértékét, és kösse a mindenkori minimálbérhez.

Sajnálatos módon, egyik megoldás sem nyerte el a kormánypárti politikusok szimpátiáját, igaz, a vitán nem képviseltette magát a kormányzat egyetlen tagja sem – így az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem volt kíváncsi az ellenzéki javaslatokra.

Sőt, Bősz Anett (Liberálisok) a helyzetet bemutató expozéját még csak szóra sem méltatták a kormányzati oldalról, az LMP-s Csárdi Antal próbálta megtörni a hallgatásukat, hogy legalább azzal tiszteljék meg az otthonápolókat, hogy megosztják a nyilvánosság az álláspontjukat.

Végül a testület KDNP-s alelnöke, Hargitai János törte meg csendet. A politikus elmondása szerint megkezdődtek az egyeztetések az érdekvédelmi szervezetekkel, igaz, még kérésre sem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni. Így továbbra sem tudható, hogy kivel és miről tárgyalnak, holott látszólag nem kérnek lehetetlent az otthonápolók azzal, hogy tisztességes díjazásban részesüljenek, és az ápolásra szánt idő beleszámítson a nyugdíjukba, és legyen társadalombiztosításuk.

Hargitai János egyébiránt nyomatékos reményét fejezte ki, hogy az Orbán-kormány még az őszi ciklusban minden részletre kiterjedő megoldási javaslatot tesz a parlament elé. Ezzel is magyarázta, hogy nem fogja támogatni az ellenzéki képviselők előterjesztésének napirendre vételét. Sőt, még azt is elárulta a KDNP-s honatya, hogy az Orbán-kormánynak megvan a mozgástere a költségvetési tartalékok sorai között- tehát ez sem lehet akadály.

De akkor miért nem tettek semmit az otthonápolók ügyében az elmúlt fél évben? Miért nem találtak forrást az ápolási díj megemelésére?

A jobbikos Varga-Damm Andrea szerint az ok prózai: a valóságosnál sokkal kedvezőbb képet festenek a 2018-as, 2019-es költségvetési helyzetről, ez azért már látszik a számokból – fogalmazott lapunknak a mindkét előterjesztés megszövegezésében szerepet vállaló képviselő. Hangsúlyozta, az EU nem fogja olyan ütembe támogatni a beruházásokat, mint ahogy azokat most megindították, így hosszú időn keresztül a költségvetésből kell azok megvalósulási költségeit fedezni.

És ilyen helyzetben az is biztos, hogy nem az ápolási díjból élők lesznek az elsők az Orbán-kormány számára

 – sóhajtott fel Varga-Damm Andrea.

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár még június elején ígérte meg ugyanebben a bizottságban, hogy amilyen gyorsan csak lehet, előállnak a kormány álláspontjával, akkor még azt is elképzelhetőnek tartották, hogy hozzányúlnak a költségvetési tartalékokat – idézte fel az Alfahírnek az ülést követően Bősz Anett.

„Ez a vita május óta zajlik, azóta 38 ezer forintból kell tengődniük az otthonápolóknak. Ez egy abszurd helyzet”

- fogalmazott.

Egyébként elmondta azt is, hogy a hazai egészségügyi rendszernek meg kellett volna alkotnia azt az ápolói hálózatot, amely segítségével néhány órára mentesülni tud a 0-24-ben dolgozó otthonápoló hozzátartozó.