Varga-Damm Andrea: szociális krízis fenyeget

Hitelválság és a szociális ellátórendszer krízise fenyeget, emellett a bérek vásárlóértéke folyamatosan csökken – mondta a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje keddi veszprémi sajtótájékoztatóján.


Varga-Damm Andrea szerint abban a veszprémi választókerületben, amelyben ő is indul a február 22-ei időközi választáson - 20 ezer szerződés van az adósok és a bankok között, és csaknem 75 százalékukat nem fogják tudni fizetni az érintettek a forint folyamatos gyengülése miatt.

Hozzátette: bár az infláció az elmúlt öt esztendőben alacsony volt, a bérek vásárlóértéke mégis 20 százalékkal csökkent.

Kiemelte: a többi ellenzéki párttól érkező bírálat viszont nem helytálló, mert kormányzásuk idején maguk sem teljesítették, amit most megkövetelnek a kormányzattól.

A forint gyengüléséből fakadó hitelválság mellett a szociális ellátórendszer krízishelyzete is fenyeget, hiszen márciustól az államtól az önkormányzatokhoz kerül a szociális segélyezés, támogatás rendszere, mindez úgy, hogy a szükséges forrást nem biztosítja mellé az állam – fogalmazott a képviselőjelölt.

A jobbikos jelölt szerint biztosítani kell a megfelelő forrást az önkormányzatok számára a szociális ellátórendszer kiegyensúlyozott működtetéséhez, a hitelválságot elkerülendő pedig újra kell tárgyalni a bankokkal és el kellene fogadni a már kidolgozott magáncsődtörvény-tervezetet, amelyről eddig nem voltak hajlandók egyeztetni a döntéshozók – tette hozzá.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.