„Jövőre az igazságszolgáltatás tölti ki Orbán vagyonnyilatkozatát”

„Jövőre az igazságszolgáltatás tölti ki Orbán vagyonnyilatkozatát”

A jelenlegi vagyonnyilatkozati szabályozás gyökeres megváltoztatását követelték keddi sajtótájékoztatójukon az Egységben Magyarországért pártszövetség politikusai abból az alkalomból, hogy lejárt az idei nyilatkozattételi határidő.

Az Alfahír a határidőt követő órákban sorra vette az érdekesebb vagyonnyilatkozatokat, így többek között arról is beszámoltunk, hogy Orbán Viktor kifizetett néhány százezer forintnyi adósságot, a zseniális feltalálóként ismert Rogán Antal több mint 400 millió forintot keresett egyetlen találmányával, Szijjártó Péter pedig még mindig rengeteg pénzzel tartozik saját szüleinek. Természetesen ezeket a cinikus és hamis, magyarul szólva ún. hivatalos adatokat cikkünkben bővebben bemutattuk azok számára, akiket érdekel.

Orbán kifizette tartozását, de továbbra sincs saját vagyona; Gyurcsány 47 millióval támogatta a DK-t

Ha január 31., akkor vagyonnyilatkozati határidő. Lapunk - mint minden évben - most is szemezget az országgyűlési képviselők éjfélig leadott dokumentumaiból. A közismerten vagyonos képviselőknek, valamint azon honatyáknak vagyonbevallását, akik - Kabos Gyulát idézve - „olyan szegények, hogy hozzájuk képest a templom egere villatulajdonos a Rózsadombon", cikkünkben szemlézzük.

Az ellenzéki sajtótájékoztatón Varga Zoltán, a DK frakciószóvivője kijelentette: Magyarország leggazdagabb embere, Orbán Viktor idén is azt kérte tőlünk, higgyük el, hogy ő annyira szegény, mint a templom egere. Közben - tette hozzá - strómanja, Mészáros Lőrinc és a rokonok nevére halmoz több száz milliárdos vagyont, az adófizetők pénzéből. Mint mondta, Mészáros nevén 500 milliárd forintos vagyon mutatható ki.

„A Demokratikus Koalíció és az Egységben Magyarországért azért dolgozik, hogy az idei legyen az utolsó év, amikor Orbán Viktor a vagyonnyilatkozat leadásakor eljátszhatja az ország legnagyobb hazugságát” - fogalmazott a politikus, aki szerint a mostani miniszterelnöknek „a kormányváltás után majd a független igazságszolgáltatás fogja kitölteni a valós vagyonnyilatkozatát”.


Gér Mihály, a Párbeszéd önkormányzati képviselője emlékeztetett arra: évek óta követelik, „hogy a közpénzünkön élő politikusok és közszereplők vagyonnyilatkozata átlátható és nyilvános legyen”. Átláthatóvá kell tenni a közhatalmat gyakorlók és a közbeszerzési nyertesek vagyongyarapodását - hangsúlyozta, és felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor apja több milliárd forintért hatvanpusztai birtokot épít, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter nyaralót és lakást bővíttetett, vagyonnyilatkozata mégis tartozástörlesztést tartalmaz, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vagyonnyilatkozatában nem szerepel a műfüves focipálya - nem is szólva a korrupt Völner Pál volt államtitkár vagyonnyilatkozatának valóságtartalmáról.

A párbeszédes politikus elmondta: javaslatuk értelmében a NAV-nak meg kellene vizsgálnia az adatok valódiságtartalmát, a hamis adatok közlése pedig bűncselekmény lenne.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a sajtótájékoztatón három pontból álló javaslatot ismertetett, amely szerinte rendszerszerűen javítana a helyzeten. Ezek közül az első, hogy nem csak a jelenleg vagyonnyilatkozattételre kötelezettek, hanem közvetlen környezetük, a családtagok, a velük egy háztartásban élők vagyoni helyzetét is át kell tekinteni és nyilvánosságra kell hozni.

A második, hogy a jelenlegi önbevallásos módszer helyett a közhiteles nyilvántartásokból automatikusan kerüljenek be az adatok, hiszen mindenkiről tudja az állam, milyen „ingatlan, autó vagy helikopter van a nevén”, milyen jövedelmekhez jut.

A harmadik pont az, hogy legyen valódi következménye a vagyonnyilatkozati eljárás megsértésének vagy vagyontárgyak, jövedelmek eltitkolásának, és a szankciónak legyen kellő visszatartó erejük.