Varsó aggódik az Angliában élő lengyelekért

Waszczykowski Boris Johnson brit külügyminiszterrel és Amber Rudd belügyminiszterrel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatóján közölte:

"emlékeztetjük a brit kormány képviselőit, hogy a lengyel bevándorlók jól beilleszkedtek a társadalomba ... megérdemlik a tiszteletet".

Hozzátette, hogy az Egyesült Királyságban élő lengyel közösségeknek évtizedekig nem voltak problémái, azonban a szigetország Európai Unióból történő kiválásáról tartott referendum, azaz a Brexit kampánya óta több incidens történt.

A külügyminiszter korábban azt nyilatkozta:

"látni akarjuk, hogy a brit biztonsági szervek ellátják a feladatukat, hogy egyenlő bánásmódban részesítenek minket Nagy-Britanniában".

A lengyel küldöttség azután utazott sürgősen Londonba, hogy vasárnapra virradó éjjel a brit fővárostól északra fekvő Harlow településen egy 4-5 fős csoport két középkorú lengyelre támadt.

A verekedés után a lengyelek kórházba kerültek könnyebb sérülésekkel, néhány óra után hazaengedték őket.

Az incidensnek előzménye is volt:

múlt héten ugyancsak Harlowban egy hasonló összetűzés után belehalt sérüléseibe egy negyven éves lengyel férfi.

Sajtóbeszámolók szerint szombaton a településen élő lengyelek csendes menetet szerveztek az áldozat emlékére, mintegy 700 fős részvétellel. A két középkorú lengyelt néhány órával a menet után támadták meg.

Hírforrások szerint a Brexit-szavazást megelőző, valamint az azt közvetlenül követő időszakban ugrásszerűen megnőttek a nem brit állampolgárok elleni támadások.

Az Egyesült Királyságban élő, mintegy 800 ezres lengyel közösség helyzete téma volt Boris Johnson brit külügyminiszter szombati varsói tárgyalásain is.