Csak a vásárosnaményi polgármester nem érezte a szennyvízbűzt

Csak a vásárosnaményi polgármester nem érezte a szennyvízbűzt

2018 nyár elején, naponta borították ide a Szilva fürdő derítőjébe a szennyvizet legalább három hétig. Mindenki érezte a bűzt itt a fürdőnél és a szupermarket környékén

- mondta az Alfahírnek a vásárosnaményi Bogányi Euridike, aki 2021 márciusában feljelentést is tett az rendőrségen.

Vásárosnamény környékén több településről, szippantós kocsi üríti a szennyvizet. Azonban 2018-ban és még utána is több alkalommal, az ürítéssel és szippantással megbízott Beregvíz Kft. az ott élők elmondása szerint nem a közeli szennyvíztelepre vitte a folyékony veszélyes hulladékot, hanem a Szilva fürdő derítő aknájába valamint a Beregvíz Kft. telephelyén található  városi szennyvízaknába. Innen a szabálytalanul kieresztett szennyvíz bekerült a város csatorna hálózatába  megterhelve a szennyvíztisztító telep működését és ezután már szinte az egész városban érezni lehetett a csatornaszagot.

Információim szerint 15 ezer forintba kerül a szippantás, de számla nélkül, zsebből-zsebbe, 6 ezer forintért viszi a szippantós a szennyvizet, ami aztán a városi szennyvízhálózatban köt ki

- közölte Bogányi Euridike.

Így aztán nemcsak a környezetszennyezés, a környezetkárosítás gyanúja merül fel, hanem felmerül a költségvetési csalás lehetősége is, ami mindkét esetben súlyos büntetést von maga után mind az elkövetők, mind pedig a károkozásra utasítást adó, személyek számára, de legalább ennyire fontos, hogy a város önkormányzati testületének kormánypárti többsége simán elfogadta a Beregvíz Kft. éves beszámolóját. A penetráns bűz ugyan mindenkinek feltűnt, és sokan tudták, hogy a szippantással megbízott Beregvíz Kft. szinte rendszeresen a fürdő derítőjébe vagy máshová ereszti a szennyvizet, de sem Filep Sándor fideszes polgármester, sem pedig a rendőrség nem tett semmit. A nyomozás is csak a feljelentés után kezdődött meg és egyáltalán nem biztos, hogy az ügy eljut majd a vádemelésig.

Amikor megkérdeztem, hogy itteni lakosként bemehetek-e a Beregvíz Kft. telepére érdeklődni  felvételt készíteni, a rendőrök azt mondták, nem mehetek be, sőt még drónnal sem vehetek fel semmit, mert még az is illetéktelen behatolásnak minősül

- idézte fel Bogányi Euridike aki a helyszínen is próbált tájékozódni.

Ez legalább százezer embert érintő feltételezhető bűncselekmény

- mondta el lapunknak Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos képviselője, miután a rendőrségen tanúként hallgatták meg az üggyel kapcsolatban.

 

Én már 2018-ban önkormányzati képviselőként próbáltam utána járni az okoknak és a lehetséges következményeknek. Ez utóbbit még nem sikerült megállapítani, ami pedig az okokat illeti, közérdekű adatigénylések sorával, műszaki adatokkal, be lehetett azonosítani ezt a gócpontot. A város más pontjain végzett mintavételek és az itt a fürdőnél lévő derítőaknánál vett minta alapján egyértelműen meg lehetett állapítani, hogy itt a fürdőnél rendellenesség történt.

Adorján Béla szerint ez azt jelenti, hogy a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV Zrt.) kezelésében álló szennyvíztelep nem tudta biztosítani a határértékek alatt kibocsájtott szennyvíz minőségét.

Ezért a Katasztrófavédelem, környezetvédelmi bírsággal sújtotta vásárosnaményi szennyvíztelepet 2018-ban is, ennek összege 2020-ban pedig már 19 millió 200 ezer forintra nőtt

- tette hozzá Adorján Béla, aki a rendőrségnek megmutatta a Beregvíz Kft. éves beszámolóit is amit a városi közgyűlés kormánypárti többsége fogadott el.

A városi szennyvíztelep elvben zárva volt, de az elhagyatottnak tűnő terület kapui szélesre voltak tárva.

Felhívtuk Filep Sándor fideszes polgármestert, hogy megtudjuk mit tud a helyi szennyvíztelep bírságáról, illetve a Beregvíz akciójáról amikor az összegyűlt szennyvizet az aknába engedték, de a város vezetője nem kívánt nyilatkozni. 

Idézzük a rövid beszélgetést:

- Ma indítottak nyomozást a helyi vízművel kapcsolatban, hogy szabálytalanul eresztették le a szennyvizet, itt a fürdő melletti aknába.
- Nem kívánok ezügyben nyilatkozni, semmiféle információval nem rendelkezem, én nem kaptam semmiféle jelzést a rendőrségtől, tehát a ... nyugodtan kérdezzék a rendőrség illetékeseit, nekem erről nincs információm. A városban én semmiféle ilyen dologról nem tudok.
- És a Beregvíz beszámolójával kapcsolatban?
- A Beregvíz beszámolójával kapcsolatban nem tudom, hogy milyen felvetése lehetne, hiszen a Beregvíz beszámolója az most jelenleg van az asztalon, a mostani. És nem tudom, hogy mire gondolnak.
- A 2019-esben?
- Uram! Ön komolyan gondolja, hogy ... május hanyadika van? 13-án én most a 2019-es beregvizes beszámolót soronként el fogom tudni mondani önnek. Az a beszámoló teljesen rendben volt. A képviselő testület, ha jól emlékszem, tudomásul vette. Én ennyit tudok mondani...
- Az Adorján képviselő úr nem szavazta meg.
Ekkor szakította meg a hívást Filep Sándor polgármester.

Márpedig a Beregvíz Kft.2019-ban már javában hordta az illegálisan összgyűjtött szennyvizet a város csatornarendszerébe kárt okozva ezzel a kornyezetnek, anyagi kárt pedig az önkormányzatnak és a helyi szennyvíztelepnek. Lehet, hogy a polgármester nem tudott a Beregvíz szennyezéséről, de a vásárosnaményiek igen és hivatalosan most már a rendőrség is értesült az ügyről. Nem lehet ugyanakkor a dolog politikai részétől sem elvonatkoztatni.

Mi már korábban a költségvetési vita során benyújtottunk a parlamentnek egy módosító javaslatot, hogy a korszerűtlen és elavult vásárosnaményi szennyvíztisztítót egy milliárd forintból újítsák fel

- idézte fel az Alfahírnek a szennyvíztelep nyomán kialakult helyzetet Gyüre Csaba a térség egyetlen ellenzéki országgyűlési képviselője.

A Jobbikos képviselő elmondta, a költségvetési bizottság nem szavazta meg a javaslatot, de ami még lényegesebb, Tilki Attila a térség megválasztott fideszes képviselője sem szavazta meg a kezdeményezést.

Még Tilki Attila is ellene szavazott! Pedig már csak az túrizmus és a vidék fejlesztése miatt is nagyon fontos lenne, ha a szennyvíztisztítót korszerűsítenék. A szennyezéssel összefüggő ügy pedig felveti még a szándékos környezetkárosítás, illetve a költségvetési csalás bűntettét, de ezt már a rendőrségnek és az ügyészségnek kell kideríteni

- tette hozzá Gyüre Csaba.

A rendőrség megkezdte a nyomozást, a Vásárosnaményiek pedig remélik, hogy legalább az ügy lezártáig nem kerül újabb és újabb tartály szennyvíz illegálisan a csatornahálózatba. Az viszont már most biztosnak látszik, hogy az így kieresztett szennyvíz néhány bennfentesnek jelentős hasznot hozott, míg az ott élőknek búzt, felháborodást, és a közpénzek eltünését.

A sajátságos korrupciógyanús ügyről az N1TV is készített riportot.