Feljelentést tettek, mert háztartási szennyvizet enged a Tiszába egy vásárosnaményi cég

Feljelentést tettek, mert háztartási szennyvizet enged a Tiszába egy vásárosnaményi cég

Továbbra is óriási problémát okoz, hogy bődületes mennyiségű szennyvizet engednek bele a Tiszába. Sajnos nemcsak a román és ukrán területről szennyezik folyónkat, hanem hazai földről is. 

A szerkesztőségünk birtokába jutott képek szerint temérdek mennyiségű háztartási szennyvizet engednek a Tiszába. Adorján Bélát, a Jobbik képviselőjét a helyiek keresték fel már évekkel ezelőtt azzal, hogy állításuk szerint az önkormányzati társulási tulajdonban lévő Beregvíz Kft. rendszeresen szabálytalanul üríti a közúton szállított háztartási szennyvizet. 

"Még városi önkormányzati képviselőként a Jobbik-frakciójának segítségével költségvetési módosító javaslatot nyújtottunk be kb. 500 millió forint értékben a vásárosnaményi- kisvarsányi szennyvíztisztító telep újjáépítésének érdekében. A költségvetési bizottság ezt a javaslatot nem fogadta be, illetve leszavazta"

- mondta Adorján Béla, hozzátéve: ennek a bizottságnak egyébként tagja a térség fideszes országgyűlési képviselője Tilki Attila is.

Mint elmondta, az üzemeltető TRV igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető legjobb hatékonyságot hozza ki a 70 években épült "erősen elavult rendszerből." Erőfeszítéseik ellenére rendre környezetvédelmi bírságot szab ki a telepre a Katasztrófavédelem. Ezzel egyébként tovább csökkentve az esélyét az önerőből végrehajtott felújításnak.

A Jobbik képviselője közérdekű adatigénylések által igyekezett kideríteni, hogy mi is történik a Beregvíz Kft. által szállított szennyvízzel. 

"Ezért mintavételezéseket végeztek a gócpont megállapításának érdekében. A mintavételezés eredménye egybeesett a szemtanúk állításával. Odáig fajult a dolog, hogy a TRV kénytelen volt büntető feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen."

Adorján Béla korábban felhívta a figyelmet egy nyilvános testületi ülésen is a Beregvíz Kft. működésével kapcsolatos ellentmondásokra. Ugyanis állítása szerint nem egyezett a Beregvíz Kft. által nyilvántartott szennyvízszállítás adata a hivatalos szennyvíz megsemmisítésére és kezelésére szakosodott TRV nyilvántartásával. Ennek ellenére a képviselő-testület elfogadta a Beregvíz Kft éves beszámolóját több éven keresztül. 

Végül a vásárosnaményi rendőrkapitányság megalapozottnak találta és elrendelte a nyomozást.