Vakcina: „Orbán Viktor ne használja Oroszország laborjaként Magyarországot!”

Vakcina: „Orbán Viktor ne használja Oroszország laborjaként Magyarországot!”

Orbán Viktor ne használja Oroszország laborjaként Magyarországot, ne használja a magyar embereket tesztalanyként, térjen vissza a megismert útra és bízzon meg az európai hatóságokban – szólította fel a kormányt dr. Lukács László György azt követően, hogy megérkezett Magyarországra az európai ellenőrzéseken még át nem esett orosz koronavírus-védőoltás mintája.

A Jobbik szakpolitikusa felhívta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét arra, hogy nem szabad a magyar embereken tesztelni az orosz vakcinát, mert

„Magyarország nem kísérletezési telep”

Az orosz oltás fő problémájának nevezte, hogy az európai gyógyszerek ellenőrzését végző ügynökség egyelőre semmit nem tud róla, ezzel szemben a magyar kormány feltételezhetően a jó diplomáciai kapcsolatok fényében kívánja tesztelni.

Lukács rámutatott arra is, hogy egy biztonságosnak egyelőre nem tartható, ellenőrizetlen és áttekinthetetlen oltás behozatalával ronthatják a védőoltásokba vetett közbizalmat is, ezáltal csökkentve a járvány elleni védekezés sikerét.

A magyar emberek egészségét és biztonságát nem lehet feláldozni az oroszokkal való kapcsolat oltárán – jelentette ki a jobbikos politikus, hozzátéve, a magyar kormánynak csak olyan vakcinát szabad használnia, amiben az Európai Unió a megfelelő vizsgálatok után megbízik.

A Jobbik azt követeli, hogy a magyar kormány csakis az uniós irányelveket és iránymutatásokat kövesse, „járt utat pedig ne cseréljen járatlanra”.

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtök délután jelentette be, hogy megérkezett az első tíz adagnyi oltásminta, amit a magyar szakemberek vizsgálni kezdhetnek.