Vége a bohózatnak? - Kitűzték az osztrák elnökválasztás időpontját

A mai nap folyamán az osztrák Nemzeti Tanács (Nationalrat) túlnyomó többsége hivatalosan is megszavazta a "technikai hibák" miatt elhalasztott elnökválasztás új időpontját:

A voksolást 2016. december 4-én tartják.

A döntés az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ),  az Osztrák Néppárt (ÖVP), valamint két ellenzéki párt, a Zöldek és a NEOS szavazatainak köszönhetően született meg, ellene csak az FPÖ és a Team Stronach für Österreich szavazott.

A törvényhozás emellett a választói névjegyzék aktualizálását is elfogadta, ami azért érdekes, mert ezzel sok olyan új szavazó kerül a rendszerbe, akik életkorukból kifolyólag sem az eredeti, április 24-i elnökválasztáson, sem október másodikán nem voksolhattak volna (Ausztriában 16 év a választási korhatár - a szerk.).

Egyúttal egy módosító javaslatnak hála mostantól a szavazólapok urnába helyezésének szabályozásáról is határoztak a honatyák:

az eddigi gyakorlattal ellentétben mostantól nem a választók, hanem a szavazókörök választásvezetői (a szavazatszámláló bizottság elnökei - a szerk.) dobják majd be a borítékokat az urnákba.

A módosítást a választási csalások elkerülésének szükségességével indokolta a belügyminisztérium, mondván ezzel kiszűrhető lesz a láncszavazások lehetősége, vagy az, hogy valaki egyszerre több borítékot dobjon az urnába.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke az osztrák alkotmánybíróság "szegénységi bizonyítványának" és az ország belpolitikai és nemzetközi felsülésének nevezte a választás megismétlését.

Strache a hibás szavazócédulák legyártása miatt a belügyminisztériumban végrehajtandó személyi felelősségre vonást szorgalmazott.

Az FPÖ kifejezetten a levélszavazást szerette volna újraszabályozni, hogy a procedúra ne adhasson lehetőséget egy újabb választási csalásra, mint ahogy az nagy valószínűséggel áprilisban történt, ám ezt a témát természetesen nem vették napirendre a törvényhozásban.

Nevetséges! Elhalasztják az osztrák elnökválasztás megismétlendő második fordulóját

Hihetetlen, de mégis megtörtént: nem elég, hogy az osztrák elnökválasztás második fordulóját lényegében csalás miatt meg kellene ismételni, most még okot is találtak arra, hogy elhalasszák. Természetesen „csak technikai hiba" miatt, és persze azután, hogy a közvélemény-kutatások szerint az Osztrák Szabadságpárt jelöltjének, Norbert Hofernek esélye van megnyerni a megismételt választást.