Itt vannak a veszélyhelyzeti rendelkezések részletei

Itt vannak a veszélyhelyzeti rendelkezések részletei

Az éjjel megjelent a Magyar Közlönynek az a száma, mely a miniszterelnök tegnap este tett bejelentéseit részletezi. Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor Facebook-videóban közölte, a Kormány a koronavírus-járvány miatt ismét kihirdette a veszélyhelyzetet, és ahhoz számos korlátozó intézkedést hozott.

Kijárási korlátozás lép életbe éjfél és hajnali öt között

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán tett rendkívüli bejelentést. Elmondta, hogy a kórházaink december közepére elérik a teljesítőképességeik határát és mivel a szüleink és nagyszüleink komoly veszéllyel néznek szembe, itt az ideje az újabb lépések bevezetésének. A miniszterelnök szerint, ha a vírus terjedése gyors, akkor nekünk is gyorsnak kell lennünk.

A Magyar Közlöny két rendeletet tartalmaz, a 478/2020. (XI. 3.) Kormányrendeletben kihirdetik a veszélyhelyzetet, valamint a járvány elhárításáért felelős kormánytagnak a miniszterelnököt jelölik ki, akinek munkáját az operatív törzs segíti.

A 479/2020. (XI. 3.) Kormányrendelet pedig a kormányfő által tegnap megjelent intézkedések részletszabályai tartalmazza.

Kijárási korlátozás

Éjfél és reggel 5 óra között a lakóhely (tartózkodási hely) elhagyása csak az alábbi indokok miatt lehetséges:

  • munkavégzés célja
  • munkába menet, illetve onnan hazatérés
  • egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet, valamint életvédelmi cél esetén.

A rendelet fenntartásáról legkésőbb november 30-ig dönt a kabinet. (Feltéve, ha az Országgyűlés a veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló rendeletet meghosszabbítja, de efelől nincs kétségünk.)

Zenés rendezvények tiltása

Sem szervezni, tartani, sem részt venni nem szabad olyan rendezvényen, melyen a zeneszolgáltatás a fő szolgáltatás, és amelyhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni.

Kulturális és sportrendezvények

A zenés rendezvényekre vonatkozó rendelkezések közé nem tartozó kulturális rendezvényen (pl. komolyzenei koncert, színház, mozi, tehát ahova helyre szóló jeggyel lehet belépni) csak minden harmadik ülőhelyen szabad ülni, és egy sort is ki kell hagyni. (Lásd még: egyetemi zéhá - A szerk.) A páholyokban, valamint a szünetben, a közös tereken és a büfékben tartani kell a másfél méteres távolságot. Múzeumok, könyvtárak, egyéb közművelődési intézmények esetén is kell tartani a másfél métert.

A szabályok megsértése esetén a rendőrségi szankció lehet

  • figyelmeztetés,
  • 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírság,
  • sportrendezvényen kívüli intézmény esetében 1 naptól 1 évig terjedő bezárás,
  • sportrendezvény helyszíne esetén 1-től 10 rendezvényre szóló zárt kapu.

(A bírság és a bezárás akár együtt is alkalmazható!)

Közösségi közlekedés

Kötelező a járatsűrítés 7 és 9, valamint 15 és 19 óra között. A szolgáltatóknak csütörtökig járatsűrítési tervet kell készíteniük, melyet a kormányhivatallal kell jóváhagyatni. Mulasztás esetén a szolgáltatót akár többször is megbírságolhatják.

Parkolás

Helyi, illetve országos utakon, tereken, parkokban, egyéb közterületeken nem kell parkolási díjat fizetni.