Meghalt a világ legidősebb embere

Tadzsima Nabi a Kaogosima prefektúrában lévő Kikai városban született, Kjúsú szigetén. Hét hónappal ezelőtt lett a világ legidősebb embere, amikor szeptemberben meghalt a jamaicai Violet Brown, aki ugyancsak 117 éves volt.

A Guinness Rekordok könyve már vizsgálódott Tadzsima Nabi ügyében, hogy hivatalosan is elismerje a világ legidősebb embereként.

Az amerikai székhelyű Gerontológiai Kutatócsoport adatai szerint a legidősebb ember címe most egy másik japán nőhöz, Mijako Csijóhoz vándorol, aki Tokiótól délre, Kanagava prefektúrában él, és tíz nap múlva tölti be a 117-et.

A CIA által kiadott The World Factbook szerint a várható élettartam Monacoban a legmagasabb (89,4 év), a 2. helyen Japán áll (85,3 év) a képzeletbeli dobogó 3.fokán a Szingapúr áll 89,2 évvel.

A 224 országot tartalmazó listán hazánk a 91. helyen áll 76,1 évvel, európai országok közül csak 8 szerepel még hátrébb.

A legrövidebb életre a statisztikák szerint az afrikai Csádban számíthatnak (50,6 év), 51 év a várható élettartam Bissau-Guineában, 51,7 évvel a harmadik legkevesebb pedig Afganisztánban.