Virágzó gázkitermelés? Ukrajnában újabb nagy kapacitású gázkutat indítottak be

Virágzó gázkitermelés? Ukrajnában újabb nagy kapacitású gázkutat indítottak be

A háború sújtotta országban már a negyedik nagy hozamú földgázkút lépett működésbe négy hónap leforgása alatt, ezen a télen már csak ukrajnai gázt terveznek használni.

Ukrajnában kevesebb mint négy hónap alatt a negyedik nagy hozamú földgázkút működését indították be, a legújabb naponta mintegy 400 ezer köbméter gázt termel - közölte a Naftohaz ukrán állami gázvállalat szerdán a honlapján.

Az MTI tolmácsolása szerint a kutat a Naftohaz cégcsoporthoz tartozó Ukrhazvidobuvannya gázkitermelő cég üzemelteti. A közlemény alapján

ezt a kutat mindössze 105 nap alatt helyezték üzembe, azaz a tervezettnél 30 százalékkal kevesebb időt fordítottak kiépítésére.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az Ukrhazvidobuvannya legutóbb januárban indított be egy új kutat, amelynek napi kapacitása 250 ezer köbméter földgáz. 2023 decemberében a cég két nagy hozamú kutat helyezett üzembe, amelyek együtt napi szinten mintegy 200 ezer köbméter gázt termelnek.

Ukrajna tavaly még szeptemberben jelezte, hogy a mostani téli fűtési szezonban kizárólag saját kitermelésű földgázt készül felhasználni, amire eddig még nem volt példa.

"Növeljük a saját magunk által kitermelt gáz mennyiségét. 2023-ban rekordszámú új kutat fúrt a Naftohaz, és ezt a tendenciát jövőre is folytatjuk. Terveink szerint ezen a télen csakis ukrajnai kitermelésű gázt használunk, számításaink pedig azt támasztják alá, hogy ez lehetséges"

- fejtette ki akkor Olekszij Csernisov, a Naftohaz vezetője.

(Címlapkép: Hatalmas lángoszlop tör a magasba, miután találat ért egy gázvezetéket Harkiv határában 2024. január 23-án. MTI/EPA/Szergej Kozlov)