Visszaszámlálás! Egy parkolóhely miatt omolhat össze a szegedi Botka-birodalom?

Mit tesz most Botka? Kivár, vagy előre menekül és elküldi a selyemzsinórt?

Lapunk is beszámolt arról, hogy a Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt Szeged város alpolgármestere (Solymos László), címzetes főjegyzője (Mózes Ervin) és a polgármesteri kabinetfőnöke (Kalmár Gábor) ellen. Rajtuk kívül a főügyészség hűtlen kezeléssel vádolja a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) két korábbi vezetőjét, valamint a volt parkolási üzletágvezetőt.

Nem Mészárosnak való vidék

Négy esztendővel ezelőtt kezdődött meg a nyomozás, és a feltárt körülmények alapján az ügyészség megállapította, az önkormányzatnál évente vezetői értekezleteken döntöttek arról (amelyeken a Solymos-Mózes-Kalmár triumvirátus volt jelen, és aláírásukkal hitelesítettek), hogy "kik azok az önkormányzattal, illetőleg a polgármesteri hivatallal kapcsolatban álló emberek, akik ingyenes, kombinált parkolóbérletet kaphatnak" Szegeden.

 

A nyomozóhatóságok szerint azzal, hogy olyan személyek is ingyen parkolhattak a városban (a 2008 és 2012 közötti időszakban több mint 300 darab kombinált bérletet adtak ki ingyenesen), akik számára ez nem volt indokolható, legalább 40 millió forint veszteséget okoztak a szegedi költségvetésnek, adófizetőknek.

 

S bár az összeg mészároslőrinci mértékkel mérve nem tűnik nagynak, de az augusztus harmadikai vádemeléshez elegendőnek bizonyult.

Szabó Bálint lapunknak leszögezte: ő 100 százalékig biztos abban, hogy a megvádolt önkormányzati vezetőket el is fogják ítélni.

Lapunk azután kereste meg a jogászt, hogy Szabó hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, nem összeférhető a vádlotti pozíció az alpolgármesterséggel, ezért Solymos László összeférhetetlenségének megállapítását kezdeményezi.

A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője kijelentését a hatályos, az önkormányzatok működését szabályozó törvényre (2011. évi CLXXXIX. tv.) alapozta. A törvényalkotó a 36. paragrafusban így fogalmaz az összeférhetetlenséggel kapcsolatban:

"Az önkormányzati képviselő, valamint a képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja nem folytathat olyan tevékenységet, amely a feladatainak ellátásához szükséges közbizalmat megingathatja”.

Szabó szerint megengedhetetlen, hogy egy városvezető hivatali helyzetével összefüggő bűncselekményben megalapozottan gyanúsítható személlyé váljon.

Az összeférhetetlenség megállapításának menetét is világosan szabályozza (37. §) a hivatkozott törvény:

"az önkormányzati képviselő az összeférhetetlenségi okot a megválasztásától vagy az összeférhetetlenségi ok felmerülésétől számított harminc napon belül köteles megszüntetni".

Ha ennek nem tesz eleget, akkor bármely önkormányzati képviselő vagy bizottság indítványára - az összeférhetetlenséggel kapcsolatos feladatokat ellátó bizottság javaslata alapján - a képviselő-testület a következő ülésén, legkésőbb az összeférhetetlenség megállapításának kezdeményezését követő harminc napon belül határozattal megállapítja az összeférhetetlenség alapjául szolgáló körülmények fennállását, és kimondja az összeférhetetlenséget. Az önkormányzati képviselő összeférhetetlenségének megállapítását bárki kezdeményezheti a polgármesternél, melyet az összeférhetetlenséggel kapcsolatos feladatokat ellátó bizottságnak haladéktalanul továbbítani kell kivizsgálásra.

Ezek szerint a szocialista pártban kegyvesztett Botka Lászlónak most a DK-s vezetésű Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági bizottság elé kell terjeszteni az alpolgármester ügyét - legalábbis így értelmeztük a törvény betűjét.

Választott tisztségviselőként

Az ügy külön pikantériája, hogy Solymos a DK-Együtt-MSZP-PM-Szegedért jelölésével, ugyanakkor egyéni képviselőként (9. választókerület) jutott a képviselő testületbe, azaz ha a baloldali többségű (így néz ki a szegedi 29: MSZP -13 fő , DK - 3 fő, Együtt - 2 fő, Fidesz - 5 fő, KDNP - 4 fő, Jobbik - 1 fő, LMP - 1 fő) közgyűlés is úgy értékeli, hogy a választott tisztségviselőként meghozott döntés miatti vád alá helyezés nem egyeztethető össze az alpolgármesteri pozícióval, illetve a képviselőséggel, akkor Szegeden (legalább egy...) időközi választást ki kell majd írni.

Szabó lapunknak elmondta, az a célja, hogy Solymos mindenféleképpen távozzon a posztjáról, de válaszokat vár magától a polgármestertől is. Jellemző, az augusztus 3-ai vádemelés óta mind Szeged első embere, mind általános helyettese kerüli a nyilvánosságot - ez odáig fajult, hogy Botka nem vett részt a hivatalos augusztus 20-ai ünnepségeken.

A jogászt szembesítettük az önkormányzat válaszával; Kalmár Gábor a szeged.ma-nak reagálva kijelentette:

„Ahogy ezt a kezdeményezést benyújtó, szakvizsga nélküli, fizetett, botránykeltő szélhámostól megszokhattuk, újabb ötletének semmilyen törvényes, jogi alapja nincs”.

A meglepően személyes hangvételűre sikerült közleménnyel kapcsolatban Szabó megállapította: „kifordult a világ Szegeden”. Egy, az ügyészség által meggyanúsított személy (Kalmár) beszél a törvényességről, miközben kabinetvezetőként ő küldte el azokat az emaileket, amelyekkel az SZKT kft. vezetőit utasították a bérletek kiosztására - fakadt ki lapunknak.

Ha bejön Szabó elképzelése, szeptember 22-ig a képviselő testület elé kerülhet Solymos esetleges összeférhetetlenségi ügye, kérdés, hogy kivárja-e ezt a kínos procedúrát Botka László, vagy a szocialista polgármester a következő napokban elküldi a selyemzsinórt helyettesének?

Előfordulhat, hogy az egykor az MSZP következő miniszterelnök-jelöltjeként számon tartott Botka László szegedi birodalma egy 40 milliós parkolási ügy miatt fog összeomlani?