Visszavonulnak az orosz csapatok a Dnyeper mögé

Visszavonulnak az orosz csapatok a Dnyeper mögé

Megkezdték a visszavonulást a Dnyeper folyó mögé az orosz erők az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Megkezdték a visszavonulást a Dnyeper mögé az orosz csapatok az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtöki hadijelentést ismertetve.

"Mikolajiv-Krivij Rih irányában az orosz hadseregcsoport alegységei manővert hajtanak végre a Dnyeper bal partján lévő előkészített állásokba, szigorú összhangban a jóváhagyott tervvel" 

- mondta Konasenkov.

Az orosz erőknek a Dnyeper mögé való visszavonására szerdán adott parancsot Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, miután az Ukrajnában harcoló hadseregcsoport parancsnoka, Szergej Szurovikin azt javasolta, hogy a folyó bal partján lévő gátvonal mentén szervezzék meg a védelmet.

Konasenkov szerint Kupjanszk felől két, külföldi "zsoldosokkal" megerősített ukrán század sikertelen kísérleteket tett a Luhanszki Népköztársaságban lévő Kuzemovka irányába tartó orosz csapatok megtámadására, ami több mint 90 ember, egy harckocsi és négy páncélozott harcjármű elvesztésével járt az ukrán félnek. Liman térségében az ukrán erők 70 halottat és sebesültet, egy gyalogsági harcjárművet és három kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig mintegy 55 katonát, egy harckocsit és két páncélozott harcjárművet veszítettek.

Az orosz harcászati repülőgépek, rakéta- és tüzérségi alakulatok  az ukrán fegyveres erők és a külföldi "zsoldosok" két vezetési pontjára, 46 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 153 élőerő- és hadfelszerelés-csomópontra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között három AN/TPQ-50 típusú lövegelhárító radarállomást, egy üzemanyag- és egy lőszerraktárt.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet és egy ukrán Mi-8-as helikoptert, a légvédelem pedig kilenc drónt, 21 HIMARS- és Vilha-lövedéket, és három HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 173 helikoptert, 2479 drónt, 388 légvédelmi rakétarendszert, 6491 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 885 sorozatvetőt, 3564 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7158 különleges katonai járművet veszítettek.